День праці історія свята / фото ua.depositphotos.com

1 травня в Україні та в багатьох інших країнах світу відзначиться День праці. В цей день згадується боротьба найманих робітників за свої права. В Україні цей день оголошено вихідним. А оскільки 1 травня в цьому році випадає на суботу, відпочивати ми будемо в понеділок 3 травня.

Історія Міжнародного дня праці

Читайте такожМеню на Великдень 2021: що приготувати на святковий стіл – ідеї страв1 травня 1886 року в американському місті Чикаго почалися багатотисячні протести робітників. Вони вимагали встановлення 8-годинного робочого дня ті підвищення зарплатні. Під час численних сутичок мітингуючих з поліцейськими загинуло кілька людей з обох сторін. З того часу страйки проводилися щороку і мали більш мирний характер. 1886 до протестів приєдналися робітники багатьох великих міст США, але влада придушила протест.

В 1888 році 1 травня було оголошене Днем загальнонаціональної боротьби за права робітників. Наступного року на Міжнародному конгресі робітничих партій цей день було обрано для організації інтернаціональної демонстрації. В 1890 році до протестів долучилися в Австрії, Чехії, Франції, Угорщині, Італії, Франції. Акція також була проведена у Львові. 

Відео дня

З середини 1890-х років на травневих демонстраціях проголошувалися вимоги покращення життєвих умов, міжнародної солідарності й боротьби проти мілітаризму та війни. В Радянському Союзі Першотравень був одним з головних свят року. В часи незалежності України “День міжнародної солідарності трудящих” перейменували на “День праці”.

1 травня 2021 Україна / фото ua.depositphotos.com

Традиції Дня праці

День праці відзначається 1 травня в понад 80 країнах світу. Ще близько 50 країн відзначають це свято в інші дні. Наприклад, в США День праці святкують в перший понеділок вересня.

Оскільки цей день дарує українцям вихідний, українці часто влаштовують собі відпустку на травневі свята. Їх проводять разом з родиною. В перші дні травня родини їдуть на дачі, відпочивають на природі або мандрують Україною. Цьогоріч влада закликає українців дотримуватися правил карантину навіть під час свят, адже пандемія коронавірусу продовжується.

Вам також може бути цікаво: