В Україні святкують День вишиванки / УНІАН

Яке свято 21 травня 2020

У цей день світ відзначає Міжнародний день Космосу, День обміну талісманами, День пам'яті апостола і євангеліста Іоанна Богослова, покровителя авторів, редакторів і видавців, Всесвітній день культурного різноманіття в ім'я діалогу та розвитку.

Читайте такожДень вишиванки 2020: коли святкують, цікаві факти про український етнічний одягВ Україні святкують День вишиванки, у США - День офіціантів та офіціанток, День полуниці з вершками, у Німеччині - День батька, в Індії - День боротьби з тероризмом, у Чорногорії - День незалежності, у Казахстані - День працівників культури і мистецтва, в Греції - Піровассія, в Чилі - День військово-морського флоту, в Угорщині - День патріотів і військових, на острові Святої Олени – День відкриття.

Пам'ятні дати 21 травня, річниці та події

В 1502 році іспанський мореплавець Жуан та Нова, що перебуває на службі у португальців, відкрив острів Святої Єлени в Південній Атлантиці, розташований в 1950 км на захід від Африки і площею 122 км2. Він став місцем заслання і смерті Наполеона Бонапарта. Острів був відкритий в день Святої Олени, звідси і його назва. Тепер острів належить безпосередньо англійській короні. За конституцією 1967 року острів Святої Олени отримав обмежене самоврядування. Головою органів управління є англійська губернатор, який безпосередньо керує діяльністю Законодавчого і Виконавчого рад. В склад Законодавчої ради крім губернатора призначаються урядовий секретар і скарбник, а 12 членів Ради обираються населенням. Виконавчий рада виконує функції уряду. Основне заняття населення острова – сільське господарство і рибальство. Зовнішня торгівля ведеться тільки з Великобританією і США. Острову Святої Єлени виявляється значна фінансова допомога з боку метрополії. Населення острова – близько 4,5 тисячі осіб, в основному мулати - нащадки англійських та португальських емігрантів, засланців буров, африканських рабів, робітників з Китаю та Індії.

Відео дня

Читайте такожВихідні та свята у червні: коли та скільки українці відпочиватимутьВ 1792 році відбулося виверження вулкана Ундзэн. Він входить в п'ятірку найбільш руйнівних вивержень в історії людства за кількістю людських жертв - 15 тисяч осіб.

В 1804 році в Парижі відкрилося кладовищі Пер-Лашез. Офіційна назва - Східне кладовище (фр. Cimetière de l'est). Це найбільше кладовище французької столиці і один з найбільших музеїв надгробної скульптури просто неба площею близько 48 гектарів. На початку своєї історії Пер-Лашез не називався своїм теперішнім іменем, а був просто бідняцьким районом з непримітними вулицями зі злочинцями. Потім, завдяки рішенням влади, він був перетворений на кладовище і сюди був перенесений прах відомих людей. Це принесло свої плоди: до 1824 році кількість «мешканців» Пер-Лашез зросла з кількох десятків до 33 тисяч. Протягом 200 років тут ховали видатних діячів культури, науки і мистецтва, які зробили внесок в історію Франції. Зараз на кладовищі поховано більше одного мільйона чоловік, не рахуючи тих, чий прах знаходиться в колумбарії. Однією з визначних пам'яток Пер-Лашез стала Стіна комунарів, у якої в травні 1871 року були розстріляні сто сорок сім чинили опір комунарів Паризької комуни.

У 1851 році в Австралії вперше було виявлено золото.

У 1853 році натураліст-самоучка Філіп Генрі Госсе виставив в лондонському Риджерс-парку «Водний віварій» - по суті, перший акваріум.

21 травня 1904 року в Парижі була заснована Міжнародна федерація футболу ФІФА. Першим президентом ФІФА був Робер Герен. Зараз ФІФА перетворилася в глобальне футбольне співтовариство, що об'єднує 211 національних футбольних асоціацій. Доходи організації істотно зросли завдяки лібералізації телевізійного футбольного ринку, активної маркетингової політики та збуту різноманітної футбольної продукції та атрибутики. Штаб-квартира ФІФА знаходиться в швейцарському місті Цюріху. Під егідою ФІФА проходять усі футбольні турніри світового масштабу.

В 1925 році в США Клеренс Бердсай застосував глибоку заморозку для збереження продуктів, що пройшли попередньо кулінарну обробку.

Ілюстрація REUTERS

У 1928 році Уолт Дісней отримав патент на монопольне використання образу Міккі Мауса.

У 1997 році у Вашингтоні американська компанія «Mattel», що продає по всьому світу мільйони ляльок Барбі, провела презентацію свого нового виробу - ляльки Беккі, «політкоректно» іменованої «частково непрацездатною подружкою Барбі». Подружка-інвалід продається в комплекті з інвалідним візком традиційного для виробів «Matell» рожевого кольору.

У 2006 році в Чорногорії відбувся референдум про незалежність.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 21 травня вшановує пам'ять Івана Богослова – одного з найулюбленіших учнів Ісуса Христа. У народі день назвали Іван Довгий або Пшеничник. За традиціями, пшеничному полю приносили частування у вигляді спеченого короваю. Просили поле постаратися і дати якомога більше зерна. Потім коровай вручали першому жебракові, що зустрівся на шляху.

Що сьогодні не можна робити

Якщо розділити «обітний» пиріг ні з ким не вдавалося, його потрібно було згодувати птахам. Самому їсти таку випічку не можна. Ще не встрявайте в суперечки з близькими.

Прикмети на 21 травня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- ввечері небо забарвлюється в червоний колір – погода найближчими днями буде хорошою;

- небо червоне вранці – буде дощ;

– хмари в одну купу збиваються – чекай негоди.

21 травня іменини

Іменини у Арсенія, Івана, Пімена, Адріана і Івана.