Батьківська поминальна субота / УНІАН, Денис Прядко

День пам'яті святого мученика Димитрія Солунського відзначається 8 листопада. У суботу напередодні свята відзначається Дмитрівська батьківська субота – поминальний день, коли рідні вшановують пам'ять померлих близьких.

Усього в році кілька таких пам'ятних дат. У ці дні ми можемо вшанувати покійних молитвою, щоб їхня душа спочивала з миром.

Батьківська субота в листопаді - історія свята

Перші відомості про таку подію датуються XIV століттям. Після Куликовської битви князь Дмитро Донський, який був у захваті від святого Дмитра Солунського і вважав його своїм покровителем, закликав християн щорічно шанувати пам'ять 250 000 воїнів, загиблих в бою за Батьківщину.

Відео дня

Трохи пізніше Димитріївська батьківська субота стала загальним днем поминання і православні згадували не тільки вбитих солдатів, а й усіх загиблих християн. Відтоді цього дня в церквах проводять заупокійні служби, а люди їздять на могили до своїх родичів.

Історик і релігієзнавець Ігор Козловський каже:

Традиційно в цей день люди складають пожертву-продукти, традиційно хліб, борошно, і потім роздають бідним, нужденним, в дитячі будинки. Можна прийти на кладовище. Там також молитва. І також залишають їжу, хоча християни вважають, що це не християнський елемент, а залишок від язичників. Тому християни кажуть, що краще молитися, свічку запалити. Але ви знаєте наших людей. Вони там і горілку п'ють, і їдять і т.д., хоча це не християнське.

Можна прибирати на кладовищі, якщо це необхідно, але традиційно в Дмитрівську суботу не прибирають, а роблять це до того дня. Це день, коли вшановують пам'ять про померлих.

Димитріївська батьківська субота - як поминати і що робити

Традиційна кутя на поминальну суботу / ua.depositphotos.com

Щороку в суботу перед днем пам'яті Дмитра Солунського в храмах читають панахиди за покійними. Йти на службу можна не тільки в суботу, а напередодні - ввечері в п'ятницю, попередньо написавши вдома записку з ім'ям покійного.

Читайте також3 листопада: яке сьогодні народне свято і що не можна робитиЯк підношення можна взяти з собою до церкви пісні страви або окремі продукти: хліб, крупи, печиво, овочі або фрукти. Ще одна традиція свята - обов'язково подавати милостиню жебракам і просити, щоб вони молилися за упокій душі людини.

Після богослужіння потрібно поїхати на кладовище, щоб відвідати своїх рідних, прибрати на могилі, поставити квіти. Увечері потрібно приготувати головну страву дня - кутю і зібратися всією сім'єю за поминальним столом.

Димитріївська батьківська субота - що не можна робити в цей день

Заборони на Дмитрівську суботу / ua.depositphotos.com

У цей день категорично заборонено говорити погано про небіжчиків - згадувати можна тільки хороше. Незважаючи на усталену традицію у багатьох українців, поминати покійного алкоголем не можна, приносити м'ясо і спиртне до церкви - теж. Єдиний виняток - кагор.

Утримайтеся від галасливих вечірок, веселощів і проведення великих урочистостей - на Дмитрівську суботу це вважається гріхом. Церква вважає, що сумувати, плакати і лити сльози теж не потрібно, так як покійній душі потрібна ваша щира молитва, а не горе.

Якщо на поминальну суботу поїдете на кладовище, ні в якому разі не розпивайте там алкоголь. Куплене частування потрібно принести в храм, як пожертвування, або роздати по дорозі людям. 

Читайте також: