Церковне свято 8 листопада / depositphotos.com

Димитрій Солунський був сином правителя міста Солуні. Його батьки таємно сповідували християнство, хрестили сина і виховували його в благочесті. Після смерті батька Димитрій став проконсулом солунським, а правитель Максиміан наказав йому очистити місто від християн. Святий натомість активно почав проповідувати християнство.

Димитрія ув'язнили в темницю, там йому з'явився ангел і показав мученицький вінець. Будучи під вартою, Солунський благословив іншого святого - Нестора, який вийшов проти гнобителя християн. За це Димитрія стратили списами, а згодом над труною його був побудований храм, де відбувалися багато чудес.

Відео дня

Православне свято 8 листопада - день пам'яті преподобного Афанасія

Будучи юним хлопцем, Афанасій покинув батьківський дім і пішов у монастир. Батько прийшов за ним, зняв з нього чернечий одяг, надів мирський і забрав додому. Повернувшись до батьків, Афанасій сказав, що ненавидить світ, тоді батько відпустив його назад. У монастирі до Афанасія приєднався Микита Сповідник, вони разом подвизалися в Мідікійській обителі. 

Яке свято 8 листопада - день пам'яті мученика Луппа

Мученик Лупп був слугою великого Димитрія Солунського. Він був поруч під час страти святого і після смерті його окропив святою кров'ю перстень і одягу свої, а потім творив ними різні чудеса і лікував людей. За це за наказом Максиміана теж був страчений.

Прикмети 8 листопада

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН
  • снігу немає сьогодні - на Великдень буде тепло і сонячно;
  • річки не вкрилися льодом - його не буде до кінця листопада;
  • відлига сьогодні - весна настане рано;
  • до 8 листопада дівчина не вийшла заміж - весілля довго не буде.

Що сьогодні не можна робити

У цей день не рекомендується займатися важкою фізичною працею, прати, прибирати, в'язати і вишивати. Як і в будь-яке інше церковне свято, не варто сваритися, лаятися і бажати зла кому-небудь.

Що можна робити 8 листопада

Сьогодні прийнято згадувати померлих родичів і поминати їх. Слов'яни вірили, що небіжчики приходять на кладовища в образі птахів, тому приносили з собою зерно і розсипали біля могил. На поминальному столі обов'язково повинні були бути млинці, перший з яких "віддавали" покійному. Крім цього, прийнято було залишати склянку води і рушник, щоб померлий міг напитися води і вмитися.

Вас также могут заинтересовать новости: