Хелловін - наймістичніше свято року / колаж УНІАН, фото pixabay.com

Хелловін вважається одним із наймістичніших днів у році. Згідно з повір'ями, саме в цей час на вулицях гуляє всіляка нечисть, яка шукає собі легку здобич, і тому зло потрібно відлякати. Як з'явилося це свято, його традиції, прикмети та чого краще не робити цього дня - розповідаємо в матеріалі.

Що це за свято - Хелловін

Свій початок Хелловін бере на Британських островах. Спочатку він був присвячений закінченню сезону жнив і збору врожаю. Але у кельтів свято називалося не Хелловін, а Самайн, що в перекладі означає "захід літа", а за дари землі дякували не тільки богам, а й своїм предкам.

З приходом християнства на острови, у IV-V століттях, у свята з'явився новий сенс - воно стало днем пам'яті святих церкви і покійних предків, і відзначали його здебільшого ірландці та шотландці. Тоді існувало повір'я, що в цей час межа між світами стоншується, і духи можуть проникати в наш світ. Перспектива зустрічі з ними тішила не особливо, тому їх намагалися відігнати за допомогою розваг і вогню, а також виряджалися в страхітливі костюми - щоб нечисть прийняла за своїх.

Відео дня

У XIX столітті багато ірландців і шотландців емігрували до США - і привезли туди своє свято, де воно з регіонального стало всесвітньо відомим, але водночас і набуло дещо іншого сенсу. У XX столітті Хелловін стали присвячувати не пам'яті покійних, а нечистій силі і влаштовувати в цей день містичні гуляння і костюмовані вечірки - спочатку в США і Європі, а потім і по всьому світу. Люди вбиралися в монстрів, злих духів та інших страховиськ, а зараз у деяких країнах звичайна вечірка стала справжнім карнавалом зі складними костюмами і театральним гримом.

Коли Хелловін 2023 в Україні

Містичне свято особливо обожнюють діти - адже цього дня можна приміряти костюм улюбленого кіногероя, знаменитості або страховиська і зібрати гору солодощів. Тому на запитання "Якого числа Хелловін?" будь-яка дитина вам відповість - 31 жовтня. За західноєвропейською традицією, День усіх святих відзначають 1 листопада, а вечір напередодні цього дня, присвячений спочилим родичам, називається All Hallows Evening і перекладається як "вечір усіх святих". Так і з'явилася назва свята - Хелловін, і дата - 31 жовтня.

В Україні свято Хелловін теж відзначають, хоча й не з таким розмахом, як за кордоном. Та й у нас є аналог Хелловіну - це напередодні Різдва, з його перевдяганнями, колядками та частуванням солодощами.

Що не можна робити на Хелловін - традиції і заборони свята

Навіщо потрібен гарбуз на Хелловін / pixabay.com

Головний атрибут свята - гарбуз, з якого вирізають світильник, "ліхтар Джека". За ірландською легендою, якось фермеру на ім'я Джек вдалося обдурити диявола і виманити в нього обіцянку не забирати його душу в пекло після смерті. Але Джека за гріхи не пустили і до раю, і тоді диявол кинув йому тліюче вугіллячко з пекельного багаття, щоб грішник міг освітити собі шлях. Джек поклав вугілля в ріпу, щоб воно не згасло. Але сам грішник так і не зміг знайти собі місце - так світильник Джека став символом неприкаяної душі, яка блукає в темряві.

На Хелловін заведено прикрашати оселі світильниками з гарбуза - він був доступнішим і замінив ріпу - і ставити свічки на вікна, щоб відлякати нечисть. Усі, хто святкує Хелловін, вбираються в костюми, а діти ходять по домівках і випрошують солодощі. На свято готують страви з яблук і глінтвейн.

Є й суворі заборони цього дня, від деяких навіть стає моторошно:

  • потрібно закрити всі вікна та двері - через них у будинок може пробратися нечиста сила;
  • не можна залишати сушитися білизну на мотузці - в неї може забратися злий дух;
  • не можна вбивати павуків - вони пов'язані з душами померлих і попереджають про небезпеку;
  • не можна відмовляти в допомозі та милостині тим, хто про неї просить;
  • увечері в свято не можна залишати вдома чорну кішку - вона може принести в дім нещастя;
  • не можна обертатися, якщо почуєш за спиною кроки - той, хто обернувся, може втратити розум.

Також за прикметами, у Хелловін одяг потрібно надіти навиворіт, а виходити з дому - задом наперед. Вважається, що таким чином можна заплутати привидів і відлякати їх.

Чому не можна святкувати Хелловін - що кажуть церква та психологи

Чи можна святкувати Хелловін / фото Pixabay

Церква не вітає це свято - вважається, що це не що інше, як загравання з нечистою силою. На думку священиків, спочатку у свята був інший сенс - це ідея торжества святості над злом, але у своєму світському втіленні воно має антирелігійний характер. Крім усього, ще й може бути небезпечним, оскільки відбувається спотворення сприйняття добра і зла.

Але психологи не згодні: на їхню думку, Хелловін не може нашкодити здоровій психіці. Навпаки - це спосіб допомогти людині знайти контроль над своїми страхами. Адже у нас часто не прийнято говорити про хвороби, недосконалості, смерть, хоча це все є частиною нашого життя. Те, що ми ховаємо - тіньова частина нашої особистості - може вирватися назовні раптово і непідконтрольно, тому її потрібно самим випускати на волю, наприклад, на Хелловін. Адже насправді це - не стільки страшне, скільки смішне свято, а сміх допомагає скинути напругу і негативні емоції.

Раніше ми розповідали, коли будуть вихідні та свята в листопаді 2023 - календар по днях.  

Вас також можуть зацікавити новини: