Яке сьогодні свято 17 жовтня / фото Pixabay

Православна церква України 17 жовтня за новим стилем вшановує пам'ять пророка Осії, преподобномученика Андрія Критського, а також безсрібників Косми і Даміана Аравійських. За старим стилем церква 17 жовтня вшановувала мученика-єпископа Ієрофея Афінського, який був присутній на похоронах Богородиці.

У народне свято 17 жовтня головною турботою наших предків був огляд і ремонт возів. Транспорт чистили, змащували дьогтем, лагодили неполадки і оглядали колеса. Наближався час, коли треба буде прибирати віз в сарай і діставати зимові сани.

Дівчата у свято 17 жовтня займалися рукоділлям, вишивали сорочки та рушники. У давні часи вважалося, що кожна дівчина повинна вміти вишивати, інакше її вважатимуть поганою господинею. Дівчата в цей день проводили ритуал на приворот коханого. Для цього вишивали повне ім'я коханого на вивороті наволочки, надягали на подушку і спали на ній.

Відео дня

В цілому це народне свято вважалося небезпечним через буйство нечисті. У цей день, за народними повір'ями, в лісі можна зустріти лісовиків, агресивних тварин або духів-лихоманок.

17 жовтня - знак Зодіаку

Народжена 17 жовтня людина за знаком Зодіаку - Терези. Іменинники цього дня об'єктивні і розсудливі. Вони вміють бути неупередженими. У житті люблять визначеність і сталість. Можуть жити в одному місці все життя і прагнуть до серйозних стосунків. Дуже наполегливі у всьому, що роблять. Однак вони не зануди і вміють веселитися. Не люблять приймати чужу допомогу.

17 жовтня свято Україна / фото Rebekka D / Pixabay

Що не можна робити 17 жовтня

Не варто в цей день ходити в дикі, безлюдні, віддалені від цивілізації місця. Підвищується ризик зіткнутися з нечистю або агресивними тваринами. В цілому в цей день не рекомендується виходити на вулицю без великої потреби.

Жінкам в день Єрофея не варто розмовляти з незнайомцями і приймати їхні подарунки, а також приходити в гості до зовсім незнайомих людей.

День вважається невдалим для весілля і вінчання. Пара, яка одружиться 17 жовтня, в майбутньому буде часто сваритися.

Не варто в цей день переробляти і планувати занадто багато справ. Не забувайте про відпочинок, щоб не було проблем зі здоров'ям.

За давніми віруваннями на день Осія не можна митися і особливо мити голову, інакше можна змити з себе захист від хвороб. Також не можна в цей день відвідувати перукарні та салони краси.

Прикмети погоди 17 жовтня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Вечірня зоря червоного кольору віщує вітряну погоду в найближчі дні. 
  • Багато павутини літає по повітрю - до теплої погоди.
  • Сови вночі голосно ухають - до морозів. 
  • Якщо протягом дня часто змінюється погода, то весь жовтень буде мінливим.
  • Якщо в лісі з'явилося багато снігурів, то зима буде ранньою.
  • Кури почали сильно линяти - до потепління.
  • Якщо після полудня Сонце жодного разу не показалося за хмарами, то скоро піде дощ.
  • Кіт спить цілий день - до похолодання.
  • Зайці побіліли - до ранньої зими.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: