Яке сьогодні свято 25 грудня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

Православна церква України 25 грудня за новим стилем відзначає одне з найважливіших і найсвітліших православних свят - Різдво Христове.

У свято 25 грудня віруючі відзначають народження Ісуса Христа в печері біля міста Віфлеєму. Згідно з Біблією, в день народження Христа на небі засяяла яскрава зірка, і по ній багато віруючих прийшли в печеру, щоб особисто побачити Сина Божого. 25 грудня - умовний день народження Ісуса; точна дата невідома.

Українці завжди любили Різдво і мають багатовікові різдвяні традиції. Деякі традиційні різдвяні звичаї мають язичницьке коріння. Наприклад, в це народне свято прийнято ставити на стіл або в кутку будинку прикрашений сніп сіна, який називають "дідух". У язичницькі часи дідух символізував родючість і зв'язок наших предків із землею. Зберігати дідух в будинку прийнято до свята Водохрещі.

Відео дня

Ще одна відома українська традиція - це колядка. Діти і молодь ходили по домівках з ритуальними піснями, в яких прославляли народження Ісуса і просили у сусідів частування. Господарі будинку обдаровували колядників цукерками, булочками та монетами. Іноді для колядок красиво вбиралися.

Також на Різдво в українців прийнято розігрувати вертеп - різдвяну театральну виставу. Сюжети в ньому були не тільки релігійними, але також побутовими, а персонажі були взяті з реального життя. Традиції вертепу збереглися до наших днів, і діти розігрують різдвяні сценки в садах і школах.

Вечір Різдва українці проводили вдома за багато накритим столом. Всією сім'єю збиралися в будинку, славили Ісуса і насолоджувалися спільною трапезою. На різдвяний стіл готували домашні ковбаси, рибу, вареники, картоплю, голубці. Головною стравою на святковому столі була традиційна українська кутя.

У наші дні на Різдво можна підтримати давні українські традиції, заспівавши колядки та приготувавши святкову кутю. Якщо ж настрою відзначати зовсім немає, то можна просто прочитати молитви за воїнів України.

За старим стилем Різдво настає 7 січня, а 25 грудня вшановують пам'ять чудотворця Спиридона Триміфунтського. У Спиридонів день наші предки не працювали, а лише планували роботу на наступний рік і підраховували, на скільки тижнів залишилося дрів і запасів продуктів.

25 грудня - знак Зодіаку

Народжена 25 грудня людина за знаком Зодіаку - Козеріг. Народжені в цей день люди відрізняються практичністю і приземленістю. Для них не властиво витати в хмарах і багато фантазувати. Іменинники 25 грудня дуже працьовиті, не можуть дозволити собі сидіти без діла. Вони суворі і вперті, але турботливі до близьких.

25 грудня свято Україна / pixabay.com

Що не можна робити 25 грудня

Як і в будь-який інший день, на Різдво не можна сваритися і лаятися матом, заздрити і бажати зла іншим людям.

З Різдва до Водохрещі не можна полювати і ловити рибу. 

Алкогольні напої 25 грудня пити не можна.

Важка робота і фізична праця 25 грудня під забороною.

Стригти і фарбувати волосся 25 грудня - до біди.

Прикмети погоди 25 грудня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо в першу половину дня не видно сонця за хмарами, то весна буде пізньою.
  • Якщо на Різдво на дахах багато бурульок, то в наступному році зерно добре вродить.
  • Якщо птахи і худоба не хочуть виходити на вулицю, то скоро погода погіршиться. 
  • Протягом дня часто змінюється напрямок вітру - до Нового року погода зміниться.
  • Сніг на Різдво - до хорошого врожаю озимих культур.
  •  Ясний день 25 грудня віщує ясний Новий рік.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: