Яке сьогодні свято 9 жовтня / колаж УНІАН, фото pixabay.com

Православна церква України 9 жовтня за новим стилем вшановує пам'ять одного з дванадцяти апостолів Якова Алфєєва, преподобного Адроніка з дружиною Афансією, а також старозавітних святих праведного Авраама і його племінника Лота. За старим стилем церква 9 жовтня шанувала іншого апостола і євангеліста Іоанна Богослова.

Наші предки в народне свято 9 жовтня починали займатися заготівлею дров на зиму. Після зрубування дрова сушили в дровянику. Рубати намагалися ті дерева, які вже повністю скинули листя, оскільки в них вже зупинився рух соку і вони краще горять.

По селах в День Якова готували велику каструлю каші в печі. У пісні дні (середа і п'ятниця) кашу заправляли соняшниковою олією, а в інші дні готували з баранячим або свинячим жиром. Також з каші в свято 9 жовтня готували пироги.

Відео дня

Народне свято 9 жовтня здавна вважається дуже вдалим для іконописців, художників і в цілому всіх творчих людей. Вважається, що будь-які ікони і картини в цю дату виходять особливо красивими. Також цей день щасливий для мандрівників - далека дорога буде безпечною і приємною.

Часто з цього дня помітно холоднішало, починало рано темніти і погода псувалася. У північних областях України з цієї дати починали вперше топити піч. Жінки для рукоділля брали лучину, оскільки денного світла вже не вистачало.

9 жовтня - знак Зодіаку

Народжені 9 жовтня люди за знаком Зодіаку - Терези. Іменинники цього дня за характером чарівні і волелюбні. Вони дуже цікаві співрозмовники і привертають до себе неординарних людей. Не бояться бути в центрі уваги і відрізнятися від інших людей. Мають розвинену інтуїцію і добре розбираються в людях.

9 жовтня свято Україна / фото PublicDomainPictures / Pixabay

Що не можна робити 9 жовтня

Якщо в ніч з 8 на 9 жовтня приснився кошмар, то потрібно запам'ятати сюжет сну. У ньому доля надішле попередження про те, що вам потрібно виправити у своєму житті.

Не можна в цей день кричати на близьких, конфліктувати з ними, згадувати старі образи, інакше відносини зіпсуються надовго. Також в цю дату не рекомендується плакати, сумувати і скаржитися на свої біди, інакше проблем стане ще більше.

Після заходу сонця не варто виходити з дому без необхідності.

Зловживати спиртними напоями 9 жовтня - до алкогольної залежності.

Прикмети погоди 9 жовтня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Граки вже полетіли на південь - сніг цього року рано випаде.
  • Якщо сонця весь день не видно за хмарами, то погода надовго зіпсується.
  • Сильний листопад віщує похолодання і ранню зиму.
  • Рожеве небо на заході - до сильного вітру.
  • Якщо 9 жовтня пішов дощ, то до кінця жовтня протримається дощова погода.
  • Зірки яскраво мерехтять - до гарної погоди.
  • По повітрю літає павутина - скоро потеплішає.
  • Якщо дощу не було, але по землі повзають дощові черв'яки, то погода буде вологою.
  • На домашніх цибулинах багато лушпиння - до холодної зими.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: