
Майонез – це широко поширений холодний соус, для приготування якого використовується рослинна олія, яєчний жовток, гірчиця, оцет (або лимонний сік), сіль і цукор.
З'явився соус на острові Мальорка або Менорка в Середземному морі. Існує думка, що назва його походить від старого французького слова "moyeu", яке, серед іншого, означало жовток.
Інша версія говорить про те, що назва соусу пов'язана з назвою міста Маон – столиці іспанського острова Менорка
Класичний майонез
Для приготування домашнього майонезу за класичним рецептом потрібно:
- 2 яйця,
- 0,5 ч. л. цукру,
- 0,5 ч. л. солі,
- 1 ч. л. оцту 9%,
- 200 мл рослинної олії.
Спосіб приготування:
У банку розбити два яйця, додати сіль, цукор, оцет, влити рослинну олію.
Блендер помістити так, щоб він накрив жовтки, і почати збивати на максимальній швидкості до загустіння.
За смаком додати спеції, часник.
Пісний майонез
Для приготування такого майонезу потрібно:
- 40 мл розсолу від консервованого горошку,
- 1 ч. л. яблучного оцту,
- 0,5 ч. л. цукру,
- 0,5 ч. л. солі,
- 115 мл рослинної олії.
Спосіб приготування:

Беремо розсіл, наливаємо у скляну банку, збиваємо міксером до білої густої піни.
Додаємо сіль, цукор, оцет, перемішуємо, продовжуючи збивати, тонкою цівкою ллємо олію. І як тільки вийшла однорідна маса, майонез готовий.
Домашній майонез з лимонним соком
Для приготування такого майонезу знадобиться:
- 160 мл рослинної олії,,
- 1 ст. ложка лимонного соку,
- 1 ч. ложка гірчиці,
- 1 яйце,
- 0,5 ч. л. цукру,
- 0,5 ч. л. солі,
- перець чорний мелений.
Спосіб приготування:
У ємність для збивання висипати сіль, цукор, гірчицю, яйце, лимонний сік і невелику кількість рослинної олії. Все збити блендером. Збивати 1 хвилину.
Продовжуючи збивати, тонкою цівкою додаємо рослинну олію.
Перекласти майонез в банку і прибрати в холодильник.
Корисні поради

Термін придатності домашнього майонезу – не більше двох днів. Бажано готувати його не раніше ніж за півгодини до подачі на стіл.
Оптимальні умови для зберігання соусу – закрита, непрозора ємність, температура близько шести градусів.
Смак приготованого майонезу можна урізноманітнити. Приміром, з рибою буде поєднуватися майонез з томатною пастою, а з м'ясом – з натертим хроном або подрібненими корнішонами.
Для овочевих салатів підійде майонез з кропом. Пікантний соус вийде, якщо додати апельсиновий сік, яблучне пюре, часник, естрагон.