Майонез рецепт / фото ua.depositphotos.com

Майонез – це широко поширений холодний соус, для приготування якого використовується рослинна олія, яєчний жовток, гірчиця, оцет (або лимонний сік), сіль і цукор.

Читайте такожАджика класична: як швидко та легко приготувати ароматну приправу вдомаЗ'явився соус на острові Мальорка або Менорка в Середземному морі. Існує думка, що назва його походить від старого французького слова "moyeu", яке, серед іншого, означало жовток.

Інша версія говорить про те, що назва соусу пов'язана з назвою міста Маон – столиці іспанського острова Менорка

Відео дня

Класичний майонез

Для приготування домашнього майонезу за класичним рецептом потрібно:

  • 2 яйця,
  • 0,5 ч. л. цукру,
  • 0,5 ч. л. солі,
  • 1 ч. л. оцту 9%,
  • 200 мл рослинної олії.

Спосіб приготування:

У банку розбити два яйця, додати сіль, цукор, оцет, влити рослинну олію.

Блендер помістити так, щоб він накрив жовтки, і почати збивати на максимальній швидкості до загустіння.

За смаком додати спеції, часник.

Пісний майонез

Для приготування такого майонезу потрібно:

  • 40 мл розсолу від консервованого горошку,
  • 1 ч. л. яблучного оцту,
  • 0,5 ч. л. цукру,
  • 0,5 ч. л. солі,
  • 115 мл рослинної олії.

Спосіб приготування:

Домашній майонез рецепт / фото ua.depositphotos.com

Беремо розсіл, наливаємо у скляну банку, збиваємо міксером до білої густої піни.

Додаємо сіль, цукор, оцет, перемішуємо, продовжуючи збивати, тонкою цівкою ллємо олію. І як тільки вийшла однорідна маса, майонез готовий.

Домашній майонез з лимонним соком

Для приготування такого майонезу знадобиться:

  • 160 мл рослинної олії,,
  • 1 ст. ложка лимонного соку,
  • 1 ч. ложка гірчиці,
  • 1 яйце,
  • 0,5 ч. л. цукру,
  • 0,5 ч. л. солі,
  • перець чорний мелений.

Спосіб приготування:

У ємність для збивання висипати сіль, цукор, гірчицю, яйце, лимонний сік і невелику кількість рослинної олії. Все збити блендером. Збивати 1 хвилину.

Продовжуючи збивати, тонкою цівкою додаємо рослинну олію.

Перекласти майонез в банку і прибрати в холодильник.

Корисні поради

Домашній майонез рецепт в блендері / фото ua.depositphotos.com

Термін придатності домашнього майонезу – не більше двох днів. Бажано готувати його не раніше ніж за півгодини до подачі на стіл.

Оптимальні умови для зберігання соусу – закрита, непрозора ємність, температура близько шести градусів.

Смак приготованого майонезу можна урізноманітнити. Приміром, з рибою буде поєднуватися майонез з томатною пастою, а з м'ясом – з натертим хроном або подрібненими корнішонами.

Для овочевих салатів підійде майонез з кропом. Пікантний соус вийде, якщо додати апельсиновий сік, яблучне пюре, часник, естрагон.