Скільки свят Спаса у серпні / Інфографіка УНІАН

Влітку православні віруючі готуються до кількох великих християнських свят. У квітні настав Великдень 2022, а в червні Трійця 2022. Також українці відзначили Вознесіння Господнє 2022 і зустріли День святого духа 2022. Зовсім скоро, у серпні, розпочнеться святкування наступних важливих подій у християнстві. УНІАН розповість, коли перший Спас у 2022 році і що потрібно робити в цей період.

Коли Медовий Спас 2022 - дата і традиції

Перший спас називається "Медовий", "Мокрий" або "Маковей" і настає 14 серпня - того ж дня, що й Успенський піст. За старих часів вважалося, що саме на Медовий Спас 2022 можна починати збирати мед, а вживати його допустимо тільки після освячення в церкві.

Назва "Маковій" з'явилася невипадково - люди збирали перший урожай маку на полях, а також освячували воду у відкритих водоймах. Саме тому Медовий Спас ще називається "Мокрий".

Відео дня

З давніх-давен господині пекли пироги з маком, збирали польові квіти, робили з них букети і несли до церкви, щоб освятити. З цього моменту букети ставали обереговими і захищали мешканців будинку від невдач. Вважалося, що той, хто з'їсть шматочок освяченого пирога з маком, буде здоровим весь рік.

Яблучний Спас 2022 - дата і традиції

Через 5 днів, 19 серпня, настає "Другий", "Великий" або "Яблучний" Спас. На цю ж дату випадає ще одне велике церковне свято - Преображення Господнє. 

Слов'яни з цього дня починали збір яблук, груш та інших фруктів, а також заготівлю їх на зиму, але якщо фрукти хотілося з'їсти свіжими, то зробити це можна було тільки після походу до церкви. Після цього господині приступали до процесу кулінарії - варили компоти і варення, а також пекли фруктові пироги. 

На Яблучний Спас освячувати в церкві можна не тільки фрукти, а й горіхи, мед, цілющі трави, а також овочі.

Якого числа Горіховий Спас 2022 - дата і традиції

В самому кінці літа, 29 серпня, настає третій, заключний, Горіховий Спас. Назв у нього більше, ніж у перших двох: "Хлібний Спас", "Малий Спас", "Полотняний Спас", "Спас на полотні" і "Холодний Спас".

У цю дату прийнято збирати горіхи, починали посів озимих, пекли хліб і готувалися до осені. Можна в цю дату навіть приготувати випічку з горіхами і освятити її в церкві, а потім пригостити бажаючих, бажаючи їм миру і благополуччя. 

Згідно з народними повір'ями, якщо на Горіховий Спас людина знайде або випадково купить подвійний горіх - її чекає удача і фінансове благополуччя в наступаючому році. 

Вас також можуть зацікавити новини: