Яке сьогодні свято 15 лютого / фото Pixabay

Православна церква України 15 лютого за новим стилем вшановує пам'ять апостола від 70-ти Онисима та преподобного Пафнутія Києво-Печерського. У це народне свято українці дбали про овець - годували їх, прибирали хлів, відстригали зайву гриву.

У день Онісіма-вівчарника було прийнято вітати та обдаровувати пастухів. У будь-якому селі люди з такою професією були дуже затребувані. Їм дарували пряжу, частували вином та пивом, годували пирогами.

Ще одним звичаєм у народне свято 15 лютого була купівля та пророщування насіння. Посівний матеріал виставляли надвір, щоб загартувати на морозі.

Відео дня

За старим стилем сьогодні відзначають Стрітення Господнє. На сороковий день після народження Ісуса Марія та Йосип прийшли з новонародженим у храм і зробили пожертву Богові за свого первістка. У храмі Ісуса привітав пророк Симеон, якому було призначено жити сотні років, доки він не зустріне Спасителя Людства. Відразу після Стрітення Симеон помер.

У свято 15 лютого прийнято освячувати свічки у храмі. Вважається, що освячені на Стрітення свічки захищають дім від природних лих. Їх запалюють під час грози чи бурі, щоб негода не зашкодила хаті. Також у церкві освячують воду і вірять, що вона набуває цілющих властивостей, як хрещенська.

Наші пращури називали сьогоднішнє свято переломом зими і вважали, що цієї дати зима переходить у весну. За народними уявленнями, 15 лютого зима бореться з весною, і від їхньої "боротьби" залежить, чи буде весна ранньою цього року. Щоб весна настала раніше, господині цього дня випікали птахів із тіста чи круглі млинці.

На Стрітення дбали про домашню худобу, кішок і собак, коней. Тварин пригощали чимось смачним для здоров'я. А курям давали кісткове борошно чи варені овочі, щоб вони несли більше яєць.

15 лютого - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Водолій. Іменинники цього дня мають складний, незрозумілий характер. Їм часто буває важко порозумітися з оточуючими. Вони дуже творчі, активні, наполегливі, мінливі. У них часто змінюються інтереси та звички. У відносинах вони іноді здаються легковажними та несерйозними у зобов'язаннях. Насправді вони стають серйозними, коли закохуються по-справжньому.

15 лютого свято Україна / фото ua.depositphotos.com

Що не можна робити 15 лютого

У свято сьогодні не можна лаятися матом і пити спиртні напої.

У це свято не можна займатися брудною домашньою роботою - пранням, миттям посуду, роботою в землі. 

Не варто займатися важкою фізичною працею сьогодні, наприклад, носити важкі речі або рубати дрова.

Освячену в церкві в цей день воду не можна виливати і зберігати в брудному посуді.

Прикмети погоди 15 лютого

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Багато зірок на небі в цей день - до пізньої весни.
  • Відлига в цей день віщує ранню і теплу весну.
  • Довгі бурульки на дахах - до холодної і дощової весни.
  • Якщо граки прилетіли, то весна скоро настане.
  • Сніг весь день йде - до хорошого врожаю пшениці і ячменю.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: