Яке сбогодні свято 26 грудня / фото Pixabay

Православна церква України 26 грудня за новим стилем вшановує пам'ять царя Давида, святого Якова та чоловіка Богородиці Йосипа Обручника, а також саму Богородицю. Це церковне свято відоме як Собор Пресвятої Богородиці. За старим стилем 26 грудня вшановують мучеників Євстратія, Оксентія, Євгенія та Ореста.

Народне свято 26 грудня відоме як Ведьмин шабаш - вважалося, що в цей день на землю зліталися нечисті сили та відьми, і влаштовували посиденьки. За повір'ями, відьми піднімали сніговий вихор і несли з собою заметіль, намагаючись заморозити людей насмерть.

День вважається вдалим для різних ритуалів, ворожінь і любовного привороту. У цей день можна дізнатися свою долю, приворожити коханого або поворожити на бажання. Але варто пам'ятати, що церква не схвалює таких ритуалів. 

Відео дня

Свято 26 грудня вважається загалом небезпечним та невдалим днем. Підвищується ризик травм, хвороб, пристріту, невдачі у справах. При цьому в цю дату вдало проходять ворожіння на долю та бажання, приворот коханого. Але варто пам'ятати, що церква засуджує такі обряди.

У Київській Русі це народне свято присвячували повитухам. Їх пригощали пирігами та ковбасами, дарували подарунки. За прикметами, 26 грудня у жінок легко проходять пологи. Жінки цієї дати варили казанок з кашею і годували дітей, щоб ті росли здоровими та міцними.

26 грудня - знак Зодіаку

Народжена 26 грудня людина за знаком Зодіаку - Козеріг. За характером іменинники цього вперті та господарські. У них удома завжди затишно. Вони домосіди, не люблять екстрим та ризик. Про іменинників 26 грудня кажуть, що вони мають "золоті руки".

Свято 26 грудня Україна / фото УНИАН

Що не можна робити 26 грудня

У цей день не можна сваритися і лаятися матом, інакше відьми можуть забрати людину з собою.

У цей день не можна лаяти і дражнити свиней, інакше тварина може розлютитися.

Сідлати білого коня сьогодні - до біди.

Не можна залишати на порозі віники, взуття та інші предмети, інакше їх можуть відьми вночі вкрасти. Наші предки вірили, що такі речі варто занести в будинок.

Прикмети погоди 26 грудня

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Великі і білі купчасті хмари сьогодні віщують снігову заметіль.
  • Яка погода сьогодні - таким буде весь січень.
  • Якщо ніч холодна, а вдень різко потепліло, то зима буде мінливою.
  • Синички сьогодні співають - до ранньої весни.
  • Якщо сороки риються в снігу, то скоро потеплішає, а якщо не спускаються на землю - то буде морозно.
  • Побачити павутину сьогодні - до швидкого потепління, яке затягнеться аж до Нового року.

Важливо, що у наш час клімат дуже змінився, і всі давні прикмети нам актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: