Яке свято 28 грудня / фото Pixabay

Православна церква України 28 грудня за новим стилем вшановує пам'ять Нікомідійських мучеників, яких спалили живцем язичники за віру в Христа. За старим стилем 28 грудня вшановують священномученика Стефана та ченця Трифона Печенігського. Останнього вважають захисником моряків та моляться йому про захист у морі.

У давні часи цей день був дуже холодним і морозним. Річки і озера до цієї дати покривалися товстою кіркою льоду і по ним їздили на санях, а молодь каталася на ковзанах. День вже починає поступово збільшуватися. Наші предки вірили, що це відбувається тому, що сонце перемагає темряву.

У давнину наші предки пов'язували темряву і холод зі злими силами, які ходять по землі і насилають холоднечу і чорноту. В ті часи існував ритуал для збільшення тривалості світлового дня - для цього на сніг висипали вугілля з печі. Вірили, що це допоможе відігнати від будинку злих духів.

Відео дня

Народне свято 28 грудня в українців відоме як Різдвяний м'ясоїд. Після тривалого Різдвяного посту та святкування Різдва люди доїдали залишки м'ясних страв. Цей день намагалися провести разом із усією родиною, оскільки вірили, що тоді між рідними завжди буде згода та мир.

28 грудня тривав період Святок - безтурботний та веселий час. У це народне свято українці не працювали, а зустрічалися з рідними, хрещеними та друзями, співали зимових пісень. Молодь водила хоровод і ворожила на суджених та на долю. Діти продовжували ходити будинками з колядками.

День вважається вдалим для прядіння та рукоділля, особливо для виготовлення чоловічих речей. Також свято 28 грудня вдало для ритуалів із захисту від пристріту та псування.

Свято 28 грудня Україна / фото УНИАН (Вальдемар Горлушко)

Що не можна робити 28 грудня

У цей день не можна лаяти, бити і дражнити коня, інакше він буде гірше працювати і стане неслухняним.

Не можна прати і прасувати одяг.

У цю дату не можна дарувати подарунки чужим дітям.

Небажано ходити в гості в цю дату. Давня прикмета свідчить, що хто сьогодні навідається в гості, той наступного року часто буде самотнім.

Не можна сваритися і конфліктувати з близькими, а висміювати і повчати їх, інакше відносини назавжди зіпсуються.

Літнім людям не можна користуватися одним рушником з молодими сьогодні.

Прикмети погоди 28 грудня

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Гладкий сніг обіцяє поганий урожай в наступному році, горбистий сніг - до хорошого врожаю.
  • Північний вітер дме - до морозів, східний - до потепління, південний - до морозної, але сухої і ясної погоди.
  • Червоне небо під час сутінків обіцяє сильний мороз.
  • Якщо на землі в цей день немає снігу, то в наступному році буде поганий урожай злакових культур.

Важливо, що у наш час клімат дуже змінився, і всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: