День Петра і Павла 2023 / depositphotos.com

Православні віруючі влітку вшановують Петра та Павла - двох із дванадцяти апостолів. Вони були відданими учнями Ісуса Христа, які поширювали Слово Боже світом і прийняли мученицьку смерть за свою віру. Дізнайтеся з нашої статті, чим примітне це свято і що в нього не можна робити.

Раніше ми складали докладний православний календар на липень 2023.

Ким були апостоли Петро і Павло - історія

Майбутній апостол Петро від народження носив ім'я Симон і був рибалкою зі звичайної бідної родини. Одного разу його брат Андрій, один із дванадцяти апостолів, познайомив Симона з Ісусом. Христос дав йому ім'я Петро, що означає "скеля". Апостол Петро став наступником Христа та учасником багатьох біблійних подій. Він був разом із Христом у Гефсиманському саду, потім зрікся Христа, але заслужив прощення, а після Воскресіння вчителя подорожував світом і проповідував християнство.

Відео дня

Савл (майбутній апостол Павло) спочатку був фарисеєм знатного походження і заточував перших християн до в'язниць. Одного разу йому явився Господь і з докором спитав, навіщо Савл жене його. Після цього Савл увірував у Бога, хрестився і став проповідником, прийнявши ім'я Павло. 29 червня він прийняв мученицьку смерть за Христа.

Апостоли Петро і Павло вважаються одними із найзначніших святих і послідовників Христа. Їх вшановують як католики, так і православні.

Що означає свято Петра і Павла - дата і традиції

День Петра і Павла 2023 року є неперехідним святом і щороку відзначається в одну й ту саму дату. За старим (юліанським) календарем свято відзначають 12 липня. А за сучасним (новоюліанським) стилем День Петра та Павла відзначають 29 червня. Саме цього дня стратили апостола Павла.

У день Павла і Петра віруючі відвідують церковну службу і ставлять свічки за здоров'я рідних, а також моляться двом апостолам про заступництво, захист від темних сил та зцілення хвороб.

Після відвідування церкви віруючі накривають багатий стіл, на якому обов'язково мають бути присутніми риба та овочі. Після застілля залишки страв не прибирають, оскільки вірять, що після живих трапезу відвідають душі померлих родичів.

У народі на Петра та Павла починалася пора весіль. Говорили, що люди, які заручилися в період з 12 липня до 5 серпня, проживуть довге та щасливе сімейне життя.

Про це свято є приказка "Петро і Павло день зменшили" . Вона означає, що з 12 липня літні дні поступово стають коротшими, а ночі - довшими. Натомість саме з цієї дати відкривається сезон у рибалок. Для гарного улову рибки на свято варто помолитися апостолу Петру, який за життя був добрим рибалкою.

День пам'яті Петра і Павла - що не можна робити

Церква встановлює низку заборон на свято, які не можна ігнорувати, якщо не хочете накликати проблеми. У день Петра та Павла не можна:

  • важко працювати фізично і по дому;
  • пліткувати і лихословити;
  • позичати гроші і самим брати в борг;
  • купатися у відкритих водоймах;
  • займатися рукоділлям.

За народними повір'ями, в цю дату краще не ходити в ліс, інакше лісові духи злякають людину і заберуть її душу з собою.

Красиві привітання з Днем Петра і Павла читайте на УНІАН.

Вас також можуть зацікавити новини: