Петрів піст 2023 / depositphotos.com

Петрів піст, який також називається Апостольським, щороку починається в різний час і буває різний за тривалістю. Скільки він триватиме в 2023 році, що можна і не можна їсти в цей період, а також про інші заборони розповідаємо в матеріалі.

Петрів піст - історія

Петрів піст встановлений в пам'ять про святих апостолів Петра і Павла. Саме тому його ще називають Апостольським. Вважається, що ця традиція з'явилася в IV столітті, коли в Римі й Константинополі звели храми на честь апостолів. За переказами, їх стратили в один день, тому і шанують їх разом.

Святі Петро і Павло - це первоверховні апостоли, вони не належать до числа 12 апостолів. Петро - перший учень Христа, а до зустрічі зі Спасителем він був звичайним рибалкою. Пізніше він всюди супроводжував Ісуса. Вважається, що Петро - творець християнської церкви і перший Папа Римський. Помер він мученицькою смертю.

Відео дня

Павло був язичником, ненавидів і переслідував християн. В одному з таких переслідувань він осліп, почув голос Христа і увірував у нього. Його зцілили від сліпоти і Павло прийняв хрещення, став єпископом і почав проповідувати християнську віру в Малій Азії і на Балканах. Він також помер мученицькою смертю, за легендою - в один день з Петром.

Петрів піст - початок і кінець

Початок Петрового посту залежить від Трійці - піст починається через тиждень після свята. Тому дата посту, як і дата Трійці щороку різна. У 2023 році Петрів піст починається 12 червня. Закінчується піст завжди в один і той же час - напередодні свята Петра і Павла, тобто, 11 липня. Через те, що дата посту завжди різна, різна і його тривалість - від 8 до 42 днів. У 2023 році Петрів піст триватиме 30 днів.

Як правильно постити в Петрівський піст

Петрів піст не такий суворий, як Великий. Святий апостол Петро був рибалкою до зустрічі з Ісусом, тому під час Петрового посту дозволена риба, але за винятком середи і п'ятниці - в ці дні готують страви з молодої зелені. В інші дні прийнято готувати всілякі рибні страви, овочеві, грибні. Заборонено їсти під час Петрового посту:

  • м'ясо та м'ясні продукти;
  • молоко та молочні продукти;
  • яйця;
  • рибу - в середу і п'ятницю.

Також під час посту важливо дотримуватися помірності в їжі.

Ми склали детальний календар харчування по днях на Петрів піст 2023.

Петрів піст 2023 - чи можна одружуватися і що не можна робити

Петрів піст - це нагадування про духовний подвиг апостолів. Тому церква закликає втихомирити в цей час пристрасті і самовдосконалюватися, а піст повинен допомогти в цьому. Віруючим потрібно частіше відвідувати храм і молитися.

Існує і ряд заборон в Петрів піст, в цей час:

  • заборонено сваритися, лаятися, з'ясовувати стосунки;
  • небажано стригтися - можна позбутися удачі;
  • не радять давати і брати гроші в борг - не вилізеш сам з боргів;
  • не слід ворожити.

Під час Петрова посту не проводять вінчань, але це не стосується розпису в РАГСі. Утім, масові гуляння не вітаються.

Вважається, що, якщо в перший день посту піде дощ - буде хороший урожай. Якщо за один день три рази піде дощ - рік буде вдалим у всьому.

Раніше ми публікували православний календар на червень 2023 зі святами за старим і новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: