Покрова Пресвятої Богородиці 2020 прикмети / фото fresh-cards.ru

Щороку в Україні 14 жовтня відзначається велике православне церковне свято - Покрова Пресвятої Богородиці. Свято Покрови Пресвятої Богородиці відзначається в пам'ять явища у Влахернському храмі в Константинополі Божої Матері, яка захистила своїм покровом віруючих. 

На Покрову заведено відвідувати церковну службу і молитися іконі Покрови Божої Матері. Вважається, що всі прохання Богородиці в цей день будуть почуті.

Історія свята

Покрова Пресвятої Богородиці історія свята / фото fresh-cards.ru

На Покрову відзначають заступництво Богоматері за людей. Згідно з переказами, в 910 році в Константинополі язичники напали на місто. Столиці загрожувало руйнування храмів і наруга над християнами. У неділю віряни зібралися в храмі і піднесли молитви до Бога в проханні про допомогу.

Відео дня

О четвертій годині ночі перед християнами з'явилася Пресвята Богоматір в оточенні ангелів і святих. Богородиця зняла з голови покривало (покров) і вкрила всіх, хто зібрався в храмі. Так Діва Марія подарувала людям священний захист від ворогів і захистила місто.

Прикмети на день Покрова

У народі Покрова вважався першою зустріччю осені із зимою. Часто цього дня  з'являвся іній на траві, іноді випадав перший сніг. Існує багато прикмет, пов'язаних зі святом Покрови.

  • Якщо березове листя не обсипалося з дерева - перший сніг випаде нескоро.
  • Листя вишні зелене - зима буде суворою.
  • Якщо на Покрову зграї птахів відлітають зимувати - чекайте холодну ранню зиму.
  • Пішов дощ на Покрову - до кінця жовтня буде похмуро.
  • Вітер на Покрову - до вітряної весни.