Покрова Пресвятої Богородиці-обряди / depositphotos.com

Свято Покров своїм корінням сягає в язичництво. Слов'яни здавна вважали, що в цей день природа очищається, заспокоюється і засинає. У народі помічали, що саме з 14 жовтня настають холоди.

Крім Покрова Пресвятої Богородиці громадяни нашої країни відзначать День захисника України і День українського козацтва.

Коли Покров у 2021 році - дата та історія свята

Християнська церква встановила велике свято і датувала його 14 жовтня. Урочиста подія виникла на честь історичної, що сталася в X столітті в Константинополі.

Відео дня

Читайте такожПрикмети на Покрову Пресвятої Богородиці: звичаї, що можна і не можна робитиТоді на місто напали вороги, оточили і хотіли завоювати. Всі городяни - від мала до велика - почали читати молитви Богородиці з проханням захистити їх. Святий Андрій проводив службу і в одну мить побачив над головою своєю диво: йому з'явилася Діва Марія, а з нею - Ангели і святі пророки. Богородиця зняла зі своєї голови омофор і розпростерла його над усіма жителями Константинополя. Незабаром місто звільнили, а жителі були врятовані.

З того дня Пресвята Богородиця вважається захисницею невинних і покровителькою віруючих.

Чи можна одружитися на Покров - традиції і прикмети

Якщо одружитися на Покрова, шлюб буде довгим / ua.depositphotos.com

Як і в будь-яке інше церковне свято, віруючі 14 жовтня відвідують служби в храмах. Будучи там, вони моляться Діві Марії за здоров'я і благополуччя для себе і своїх рідних. Похід до церкви - найголовніша традиція для віруючих, люди передають її з покоління в покоління.

З давніх-давен існують і інші традиції на Покрову:

У цей день багато хто грав весілля, так як вважалось, що шлюб, укладений 14 жовтня, вічно буде перебувати під захистом Діви Марії.

  • На Покрову починалися вечорниці, які тривали до Великодня. Дівчата приходили в храм задовго до початку служби, ставили свічки і просили про швидке заміжжя. Також на свято молилися іконі Богородиці та засуджували:

"Свята Покровушка, крій мені голівоньку", "Свята мати, Покрова, накрий мою голову, хоч ганчіркою, аби не залишитися дівою".

  • Під час свята обов'язково потрібно пекти млинці. Перед тим, як сідати за трапезу, господиня брала тарілку з частуванням і обходила всі кути в будинку, читаючи молитву Богородиці. Крім того, було прийнято пекти коровай до столу. Якщо його не з'їдали повністю, залишки сушили і зберігали до Великого посту.
  • Пари, які одружилися на Покров, за старих часів робили собі ложе з житніх снопів. Вважалося, що якщо першу ніч молодята будуть спати на такому місці, шлюб буде щасливим довгі роки.

Що потрібно робити на Покров - ворожіння і обряди

Як дізнатися ім'я судженого / depositphotos.com

На велике свято Покров Пресвятої Богородиці 2021 незаміжня дівчина може дізнатися, за кого вона вийде заміж. Для цього перед сном потрібно з'їсти п'ять вареників і вимовити змову: "Суджений мій, ряджений, принеси мені вночі водички попити". Той, хто дасть їй напитися, той і стане нареченим.

Ще одне поширене ворожіння - на зернах. Потрібно зварити 72 пшеничних зерна, відійти від свого будинку на 72 кроки і розкидати зерна по вулиці. Дочекатися глибокої ночі, вийти на вулицю і підняти перше, що попадеться під руку:

  • варене зерно - чоловік буде добрим, вірним і молодим;
  • гілочка - суджений виявиться з "золотими руками";
  • папірець - хлопець зустрінеться розумний і багатий;
  • земля - наречений виявиться "робочої" професії.

Найважливіший обряд на Покрова - ворожіння, яке допомагало з'ясувати, хто з дівчат вийде заміж першою. Для цього подружки відрізали нитки однакової довжини і одночасно підпалювали. Та дівчина, чия нитка згорить першою, укладе шлюб швидше за всіх.

Покрова 2021 - що не можна робити в цей день

На Покров Пресвятої Богородиці, як і в будь-яке інше церковне свято, існують свої заборони, які не можна порушувати, якщо ви не хочете залишитися без захисту:

  • не займайтеся брудною і важкою роботою, не періть, не прибирайте, для беріть в руки голки і шиття;
  • не вживайте алкоголь і не готуйте - влаштовувати приготування до свята можна тільки ввечері;
  • не позичайте гроші і самі не беріть в борг.

Сьогодні, звичайно ж, не можна лаятися, пліткувати, брехати і затівати конфліктні ситуації. Церква закликає бути терпиміше, смиренніше і милосердніше до оточуючих людей.

Вас також може зацікавити: