День миротворців ООН / фото globallookpress.com

Кожного року 29 травня відзначається Міжнародний день миротворців Організації Об’єднаних Націй.

День миротворців ООН: історія

Міжнародний день миротворців ООН був проголошений рішенням Генеральної асамблеї цієї організації від 11 грудня 2002 року. Саме цього дня у 1948 році Рада безпеки ООН заснувала першу місію з підтримання миру.

В Україні цей день був запроваджений указом президента "Про Міжнародний день миротворців" від 30 квітня 2003 року. Слід також зауважити, що, крім сьогоднішнього свята, Україна 15 липня також відзначає "День українських миротворців".

Відео дня

Що означає День миротворців ООН

Читайте такожВихідні у червні 2021: як відпочиватимуть українці в перший місяць літаМіжнародний день миротворців запроваджений, аби віддати належне самопожертві і відданості військових у блакитних шоломах, які несуть службу по всьому світу. Він знаменує собою те, що зроблено ООН у різних країнах для полегшення страждань і примирення ворогуючих сторін.

Нинішні миротворчі операції ООН набувають усе складнішого і багатопланового характеру, їхня місія полягає у врегулюванні конфліктів у різних країнах. Часто вони беруть участь у завданнях з відбудови країн, у тому числі після конфліктів, що тривали десятиліттями.

Україна у миротворчих місіях ООН

Українські миротворці входять до міжнародних місій із 1992 року. Перше завдання під егідою ООН з відновлення миру наші військові виконували на території колишньої Югославії. Тоді, у 1992 році, український батальйон сформували всього за три тижні.

Загальна кількість українських військовослужбовців, які брали участь у миротворчих операціях, становить понад 45 тисяч. За весь цей період у місіях загинуло 55 українських військовослужбовців.

Вас також може зацікавити: