Рецепт солодкої паски / фото ua.depositphotos.com

Уже недовго залишилося до одного із найважливіших християнських свят – Світлого Христового Воскресіння. Цього року Великдень випав на 2 травня.

Яке ж свято без смачної паски? Ніжна, ароматна, солодка свіжоспечена паска стане прикрасою великоднього столу.

Солодка великодня паска

  • Борошно - 1-1,3 кг
  • Дріжджі - 50 г (або 10 г сухих)
  • Молоко - 500 мл
  • Яйце - 6 шт.
  • Масло вершкове - 200 г
  • Цукор - 250-300 г
  • Родзинки та цукати - 300 г
  • Ванілін - 0,5 ч. л.

Для глазурі

  • Цукор - 100 г
  • Яйце (білок) - 2 шт.

У підігрітому молоці розчинити дріжджі, додати 500 грамів борошна, розмішати. Накрити рушником і покласти в тепле місце на 30 хвилин. Опара повинна вдвічі збільшитися в розмірі.

Читайте такожМеню на Великдень 2021: що приготувати на святковий стіл – ідеї стравЖовтки відокремити від білків. Збити жовтки з цукром. А білки з дрібкою солі збити в стійку піну.

В опару додати жовтки й перемішати. Додати розм'якшене масло, перемішати. Потім додати білки та решту борошна з ваніліном. Добре замісити некруте тісто і покласти його в тепло на годину.

Коли тісто зросте вдвічі, додати до нього вимиті та обсушені родзинки. Перемішати тісто й залишити підходити.

Коли тісто підніметься ще раз, розкласти його в змащені маслом форми. Воно має зайняти половину формочки. Знову залишити тісто підходити.

Випікати паски у попередньо розігрітій до 180°С духовці впродовж 35-40 хвилин.

Для глазурі збити білки з дрібкою солі, потроху додаючи цукор. Нанести глазур на паски і прикрасити їх кондитерською посипкою.

Паска на заварному тісті

  • Борошно - 15 ст.
  • Дріжджі (свіжі) - 180 г
  • Яйце куряче - 9 шт.
  • Молоко - 0,75-1 л
  • Масло вершкове - 300 г
  • Масло топлене - 300 г
  • Цукор - 900 г + 1 ст. л. (для опари)
  • Олія - 1 ст. л.
  • Сіль - 1 ч. л.
  • Родзинки - 300 г
  • Лимона (цедра) - 1 шт.
  • Апельсин (цедра) - 1 шт.
  • Ванілін

Приготування заварного тіста. Взяти 0,75 л молока та вершкове масло, закип'ятити. Поступово всипати 3 склянки борошна, добре розмішати й остудити.

Приготування опари. Дріжджі змішати з 0,5 склянками молока та столовою ложкою цукру. Дати підійти.

Як приготувати солодку паску / фото ua.depositphotos.com

У яєць відділити білки від жовтків. Білки збити з цукром (усі 900 г).

Змішати опару із заварним тістом, додати жовтки, топлене масло, олію, сіль, а також збиті білки. Додати борошно й замісити м'яке тісто. Залишити в теплому місці, накривши рушником, дати підійти 2-3 рази.

Після другого підйому додати  в тісто родзинки, цедру та ванілін.

Розкласти тісто по формах до половини і дати піднятися. Відправити у попередньо розігріту до 180-200°С духовку й випікати 25-30 хвилин (маленькі) і 40 хвилин (великі літрові).

Гарячі паски змастити глазур'ю. Можна зробити, наприклад, на желатині.

Вас також можуть зацікавити інші рецепти:

Читайте новини шоу-бізнесу, гороскопи на каналі УНІАН Lite в Telegram