Спаржа - як приготувати / фото ua.depositphotos.com

Спаржа хороша і як гарнір, і як самостійна страва. Правильно приготовлена вона має не лише тонкий та делікатний смак, але й безліч корисних властивостей.

Читайте такожПолуниця – користь літньої ягоди та найкращі рецепти

Буває спаржа (вона ж аспарагус) зеленого, білого, рожевого та фіолетового кольорів. У їжу вживають пагони, які вважаються делікатесом.

Відео дня

Страви зі спаржі відрізняються великою різноманітністю. Вона добре поєднується практично з усіма продуктами. Спаржу можна додавати в салати, готувати з неї супи та рагу. Часто її просто бланшують і подають з соусом, а також запікають.

Як варити спаржу

Пучок спаржі необхідно розібрати по стеблинках і добре промити. Свіжа молода спаржа практично не потребує обробки: потрібно лише зрізати нижні кінці, якщо вони загрубілі. У немолодої спаржі слід акуратно зняти верхній волокнистий шар. І так само, як у молодої, відрізати нижні загрубілі кінці.

Очищена спаржа зазвичай зав'язується в пучок ниткою та варитися в каструлі з високими стінками у вертикальному положенні.

Як приготувати спаржу / фото besedinajulia.ru

Нижні кінці спаржі опускаються у підсолену воду на 3/4 всієї довжини, і так варяться, а верхні кінці готуються на пару, щоб не розм'якли. Готувати спаржу потрібно 5-10 хвилин залежно від сорту і товщини стебел, однак важливо не переварити.

Спаржа з соусом

  • Спаржа свіжа - 1 пучок (близько 350 г)
  • Оливкова олія - 6 ст. л.
  • Сік лимона - 2-3 ст. л.
  • Цукор - щіпка
  • Майонез (за бажанням) - 1 ч. л.
  • Сіль
  • Перець чорний молотий
  • Рукола - жменька

Готуємо соус-заправку. Добре перемішати оливкову олію з лимонним соком. Додати цукор та за бажанням майонез. Посолити і поперчити за смаком.

Зрізати жорстку основу стебел спаржі. Відварити спаржу в підсоленій воді 2-3 хвилини (до м'якості). Викласти пагони спаржі на листя руколи і полити приготовленою заправкою.

Суп із білої спаржі

  • Спаржа біла - 500 г
  • Вершкове масло - 1 ст. л.
  • Цибуля - 100 г
  • Бульйон (або вода) - 200 мл
  • Сіль - за смаком
  • Перець чорний мелений - за смаком
  • Вершки - 300 мл
  • Лимонний сік - за смаком
  • Сухарики - для подачі

Спаржу помити, зрізати найтовстішу частину стручків, приблизно 1/4 від загальної довжини. Потім за допомогою ножа очистити тонку шкірку решти стебла. Нарізаємо очищені стебла на шматочки, залишивши кілька штук стручків цілими.

У посудині з товстим дном на розтопленому вершковому маслі спасерувати порізану цибулю до м'якості. Додати підготовлену спаржу, залити бульйоном (можна водою) і довести до кипіння під закритою кришкою.

Смачна спаржа - рецепт / фото ua.depositphotos.com

Влити вершки і продовжити готувати ще приблизно 15 хвилин, щоб стручки пом'якшали.

Посолити і додати перцю до смаку.

Готову спаржу, крім цілих стебел, перетворити на пюре разом із вершками за допомогою блендера, намагаючись домогтися максимально гладкою та однорідної консистенції.

Вичавити в суп сік лимона, перемішати й розлити по порційних тарілках, додавши в кожну шматочки стебел спаржі і прикрасивши сухариками.

Запечена спаржа з грибами

  • Спаржа свіжа - 400 г
  • Печериці - 500 г
  • Сухарі панірувальні - 2 ст. л.
  • Пармезан тертий - 2 ст. л.
  • Сіль, перець - за смаком
  • Оливкова олія - за смаком
  • Петрушка - 2-3 гілочки

Спаржу промити, відрізати нижню тверду частину. Викласти на деко, застелене фольгою.

Присипати сухарями, сиром, посолити й поперчити. Скропити оливковою олією. Запікати в розігрітій до 180°С духовці приблизно 15 хвилин.

Як готувати спаржу / фото juegoscocinarpasteleria.org

Тим часом обсмажити на оливковій олії нарізаний дрібно часник, потім додати нарізані гриби. Все обсмажити.

Подавати спаржу з грибами разом, присипавши страву нарізаною петрушкою.

Паста зі спаржею та індичкою

  • Макарони - 500 г
  • Індичка - 500 г
  • Спаржа - 300 г (1 пучок)
  • Оцет - 50 мл
  • Оливкова олія - 100 г
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений - за смаком

Філе індички посолити, поперчити, трохи скропити оцтом і додати оливкову олію. Потім обсмажити м'ясо на грилі. Після обсмажування нарізаю його тоненькими смужками.

Покласти на плиту каструлю з водою, солю й відварити в ній пасту. Коли паста буде майже готова, додати спаржу і доварювати до повної готовності. Потім зливати воду.

Оббризнути пасту оливковою олією та додати обсмажене м'ясо. Все перемішати. Поперчити і подавати страву до столу.

Салат із спаржі з курятиною

  • Спаржа - 200 г
  • Зелений горошок - 200 г
  • Огірки - 1 шт.
  • Болгарський перець - 1 шт.
  • Цибуля - 1 шт.
  • Курячі стегенця - 1 шт.
  • Лимони - 1 шт.
  • Помідори - 1 шт.
  • Гірчиця - за смаком
  • Оливкова олія - за смаком
  • Сіль - за смаком
  • Перець чорний мелений - за смаком

Цибулину порізати півкільцями і відправити під окріп для виведення зайвої гостроти.

Читайте такожСмачні мариновані огірки: прості рецепти хрумкої закуски

Очистити спаржу від шкірки зверху вниз, промити, нарізати невеликими шматочками та відварювати 15 хвилин у підсоленій воді. Відкинути на друшляк і залишити охолонути.

Викласти відварену курку в салатник, додати спаржу.

Злити з горошку рідину й додати в салат, потім додати цибулю, помідори, огірки та перець. Насамкінець додати таку заправку: змішати 2 столові ложки гірчиці, сік половини лимона і 5 столових ложок оливкової олії.