Коли Вознесіння у 2021 році - історія свята / фото politeka.net

Свято Вознесіння Господнє присвячене одній із головних подій новозавітної історії – вознесінню Ісуса Христа на небо після воскресіння.

Вознесіння 2021 – дата

Читайте такожВихідні на Трійцю 2021: скільки днів відпочинку буде в УкраїніСвято Вознесіння Господнього щороку припадає на різні дні, адже прив’язане до дати Великодня. Воно відзначається на сороковий день після Світлого Христового Воскресіння, тому завжди святкується в четвер.

Оскільки у 2021 році християни східного обряду святкували Великдень 2 травня, тому свято Вознесіння буде 10 червня.

Відео дня

Що означає свято Вознесіння

У день свята Вознесіння згадуються події, що відбулися через сорок днів після того, як Ісус Христос був розіп’ятий на хресті і воскрес.

Так, після свого воскресіння Спаситель неодноразово з’являвся учням, зміцнюючи їхню віру й готуючи до зішестя на них Святого Духа, тобто – до П’ятидесятниці, яка цього року припадає на 20 червня.

Традиції та прикмети на Вознесіння / фото ua.depositphotos.com

У день Вознесіння Ісус Христос зібрав апостолів у Віфанії, на горі Елеон. Він благословив своїх учнів, після чого вознісся на небо. Невдовзі апостолам з'явилися два ангели й сповістили, що Христос знову повернеться на землю видимим чином, щоб судити живих і мертвих.

Як святкують Вознесіння Господнє

До свята Вознесіння Господнього в усіх храмах цього дня проводяться урочисті служби, тому парафіяни йдуть до церкви, щоб помолитися.

Читайте такожДень батьків 2021: якого числа відзначається, історія та значенняЗ нагоди великого свята паломники стараються відвідати гору Елеон, щоб поклонитися каменю, звідки вознісся Ісус Христос.

Цього святкового четверга загалом дозволяється займатися звичними справами та вживати будь-яку їжу, адже Петрів піст настане за декілька днів після цього. Однією із традицій є приготування випічки у формі драбинки, що символізує шлях на небо.

У Вознесіння також прийнято допомагати всім нужденним.

Прикмети та повір’я на Вознесіння

Дощ і гроза на Вознесіння – до поганого врожаю і недуг.

Йде дощ також означає, що на Іллю (2 серпня) буде гроза.

Суха погода на Вознесіння віщує ще шість тижнів без дощу, мокра – дощ буде йти ще шість тижнів.

Гарна погода цього дня – вродять овочі, фрукти та злаки.

Якщо вранці виступила роса, по ній слід пройтися босоніж, щоб позбутися хвороб.

Вас також може зацікавити: