Яке церковне свято 10 лютого / pixabay.com

Єфрем народився в Месопотамії, був вихований в благочесті і любові до Бога. У ранніх літах пішов в пустелю і став вести чернечий спосіб життя. За це Господь благословив його даром премудрості - промови Єфрема були настільки солодкими, що народ слухав його, не сумніваючись в істині сказаного.

Такий дар був уготований Єфрему з дитинства - батьки його одного разу бачили сон, в якому на язику сина розпустилися гілки, пахучі квітами і піднімалися вони до самих небес. І вже в той час, коли Єфрем жив у пустелі, один зі святих старців теж бачив сон, в якому чоловік-небожитель шукав людину, якій можна передати сувій зі Священним Писанням.

Святий Єфрем народився під час царювання Костянтина Великого і дожив до царювання Феодосія Великого. За своє життя він здійснив безліч богоугодних діянь і врятував тисячі душ, а потім мирно відійшов у Царство Небесне.

Відео дня

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 10 лютого - Єфремов день.

Православне свято 10 лютого - день пам'яті Єфрема Печерського

Відомо, що в молодому віці Єфрем служив при дворі князя Ізяслава. Через кілька років все мирське йому остогидло, він прийняв чернечий постриг і пішов в Антонієву печеру. Потім подорожував до Константинополя, де вів подвижницьке життя в одній з обителей.

Незабаром був викликаний до Києва і поставлений єпископом Переяславським. За час свого служіння Єфрем прославився, як благочестивий чоловік, який не шкодує сил і грошей на нужденних. Наприклад, саме Єфрем Печерський побудував лікарні, де можна було отримати безкоштовне лікування. Помер святий в 1098 році.

Прикмети 10 лютого

Народні прикмети сьогодні / фото pixabay
  • сильний вітер в цей день - рік буде сирим і холодним;
  • дим стелиться низько по землі - чекати снігопаду;
  • вбити комахи в будинку - розлютити домовика;
  • піти на риболовлю 10 лютого - до багатого улову.

Що сьогодні не можна робити

Православна церква в цей день категорично забороняє сваритися і лаятися. Такої ж думки дотримувалися і наші предки - вважалося, що конфлікти 10 лютого турбують Домовика і він може почати шкодити господарям.

Що можна робити 10 лютого

Слов'яни цю дату називали "Іменини Домовика". Жінки прибирали в будинку особливо ретельно, ні в якому разі не вимовляючи матюків. Приступаючи до трапези, потрібно було поставити на стіл порцію частування для "сусіда", щоб задобрити його. Існувало повір'я - дівчатам після полудня потрібно багато виглядати в дзеркало. Такий ритуал забезпечить довгу молодість і красу.

Вас також можуть зацікавити новини: