Церковне свято 11 серпня / depositphotos.com

Мученик Каллінік народився в сім'ї благочестивих батьків і з юнацтва ходив по світу з проповідями про Христа, багатьох звернув у християнську віру. Одного разу в місті Анкірі язичники схопили його і доставили до начальника. Після довгих мук правитель наказав закувати Каллініка в залізні чоботи і відправити в місто Ганри. По дорозі язичників убила спрага, святий молитвою добув воду. Язичники хотіли його відпустити, але злякалися гніву начальника і не зробили цього. Правитель наказав кинути Каллініка в піч, де той і помер.

На згадку про святого сьогодні відзначається народне свято 11 серпня - Калинів день.

Відео дня

Також у цю дату православні віруючі святкують Різдво Миколи Чудотворця 2022.

Яке сьогодні церковне свято - мучениці Серафими

Свята жила в Римі під час правління імператора Адріана, який почав гоніння на християн. Серафиму схопили і стали судити. Начальник віддав її на наругу, але, як тільки до неї наблизилися мучителі, земля затряслася, а вони впали мертвим сном. Мучителі вирішили, що це диво, обпалили Серафиму вогнем, побили палицями і відсікли голову.

Свято 11 серпня - мучениці Феодотії

Жила в III столітті і постраждала від рук імператора Діоклетіана. Феодотія рано овдовіла і все своє життя присвятила допомоги нужденним. Язичники звинуватили її в сповіданні християнства і ув'язнили в темницю. Один з царедворців хотів одружитися з нею, але Феодотія відмовила. Тоді її разом з дочкою спалили в печі.

Церковне свято 11 серпня - день пам'яті преподобних Косми і Костянтина Косинських

Святі жили в XIII столітті і були учнями Варлаама Хутинського. Після його смерті вони оселилися на Косинському півострові. Незабаром до них почали приходити благочестиві люди, так і виникла свята обитель. До кінця свого життя Косма і Костянтин були настоятелями Косинського монастиря, спочили мирно.

Прикмети 11 серпня

Прикмети 11 серпня / фото ua.depositphotos.com
  • якщо день видався теплим, то і на початку вересня стоятиме тепла і сприятлива для землеробства погода;
  • ранковий туман - до поганого збору меду;
  • якщо цілий день туман, то буде хороший урожай зернових культур;
  • зелений овес - до дощової осені;
  • багато ягід і горіхів - до холодної зими.

Що сьогодні не можна робити

У цю дату люди дотримуються певних заборон. Наприклад, небажано займатися рукоділлям із гострими предметами, працювати на городі, прибирати в будинку та займатися фізичною працею. Православна церква категорично забороняє лаятися та сваритися.

Що можна робити 11 серпня

У цей день прийнято пекти пироги з калини. Дівчата з ранку вмивалися калиновим соком, а юнаки схилялися до калинового стовбура - вірили, що рослина дає силу і мужність. Рубати гілки калини в цей день категорично заборонялося. 

Також наші предки 11 серпня збирали гриби і горіхи, а бабки-знахарки читали змови від злодіїв і розбійників. Люди вірили, що саме цієї ночі приходять відьми доїти корів, тому тварини чахнуть на очах. Для того, щоб це не сталося, господарі щільно закривали двері хліва, а всередині вішали обереги.

Вас також можуть зацікавити новини: