Яке церковне свято сьогодні, 12 березня / ua.depositphotos.com

12 березня за новим церковним календарем православні згадують преподобного Феофана Сповідника і святителя Григорія Двоєслова. У народному календарі - Феофанів день. Про його заборони та прикмети, що відзначають у церкві 12 березня за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

12 березня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

12 березня за новим стилем (25 березня за старим) - день пам'яті преподобного Феофана Сповідника і святителя Григорія Двоєслова, Папи Римського.

Феофан Сповідник жив у VIII столітті. Його батько був родичем візантійського імператора Льва Ісавра. Феофан виріс при дворі, пізніше став сановником імператора Льва Хазара, одружився, але разом із дружиною прийняв чернечий постриг. Він став жити в монастирі на острові в Мармуровому морі - там зачинився в келії і переписував книги. Пізніше Феофан заснував монастир в області Сігріан у Малій Азії. Ігумен разом з усіма брав участь у монастирських роботах і став прикладом працьовитості. Також Феофан мав дар чудотворення, рятував людей від хвороб, багатьох наставляв на шлях істинний.

Відео дня

До сьогодні збереглася створена ним "Хронографія" - історія Християнської Церкви III-IX століття. Будучи в похилому віці, ігумен Феофан постраждав від іконоборців - за те, що він не відмовився від шанування ікон, його заточили до в'язниці, там він і помер.

***

Святитель Григорій Двоєслов, папа Римський, жив у VI столітті. Він обіймав високі держпосади, але сам прагнув до чернецтва. Після смерті батька Григорій віддав спадок на влаштування шести монастирів і в одному з них прийняв чернечий постриг.

Опісля, за дорученням Папи Пелагія ІІ, Григорій довго жив у Візантії, а після смерті Папи Григорія закликали очолити Римську кафедру. Він 7 місяців не наважувався - вважав себе негідним такої честі, але потім поступився благанням пастви.

Святитель Григорій залишив після себе багато праць, він записав латинською мовою чин Літургії Передосвячених Дарів, написав книжку "Бесіди, або діалоги, про життя і чудеса італійських отців". Після цього Григорія стали називати "Двоє-словом", тобто "тим, хто веде діалог, співрозмовником".

Мощі святителя спочивають у соборі святого апостола Петра в Римі.

Свято 12 березня за старим стилем - день пам'яті пісника і молитовника преподобного Прокопія Декаполіта.

Про що говорять прикмети на 12 березня

12 березня - прикмети сьогоднішнього дня / фото Laura Otýpková з сайту Pixabay

У народному календарі 12 березня - свято Феофанів день. За його прикметами визначали погоду на найближчий час:

  • тепла й сонячна погода - літо буде непогожим;
  • ворони сідають на землю - скоро бути потеплінню;
  • вранці туман - буде гарний урожай льону;
  • на деревах іній - у червні буде холодно і дощитиме.

У цей час зазвичай уже повністю сходив сніг, тому за старих часів було прийнято виходити на вулицю на світанку і зустрічати весну.

Що можна робити 12 березня

У святого Феофана просять здоров'я, зцілення одержимості та біснуватості, удачі. Перед іконою святителя Григорія моляться за отримання знань, він є покровителем політиків і державних діячів, тому до святого звертаються по мудрість в ухваленні важливих рішень. Також святий Григорій - заступник усіх чоловіків, які носять це ім'я.

За народними традиціями цього дня по-особливому роблять прибирання в домі - вхідні двері окроплюють святою водою, а в кожен кут кладуть по монетці - щоб був достаток. Також 12 березня прийнято пекти круглий пиріг - щоб у стосунках у родині не було гострих кутів.

Що не можна робити 12 березня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - лихословити, лаятися, думати про погане.

За народними прикметами не слід позичати гроші - є ризик залишитися без фінансів, а також приймати подарунки - за будь-яку річ потрібно дати натомість хоча б монетку. Також цього дня не можна довго спати - весь рік буде невдалим.

12 березня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Григорій, Володимир, Олександр, Іван, Дмитро, Костянтин, Сергій.

Раніше ми публікували православний календар на березень 2024 року зі святами за новим і старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: