Яке церковне свято сьогодні, 20 квітня, традиції та заборони дня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

20 квітня православні віряни відзначають світле свято - Похвала Пресвятої Богородиці. Про традиції дня, його прикмети і заборони та кого вшановують у церкві 20 квітня за старим стилем - розповідаємо нижче.

20 квітня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

20 квітня за новим і за старим стилем - свято Похвала Пресвятої Богородиці. Його традиційно відзначають у суботу, на п'ятому тижні Великого посту, тому дати однакові як для старого, так і для нового календаря.

Історія цього свята почалася у VII столітті. За церковним переказом, у той час на Константинополь напали перси та скіфи, а греки не змогли їм дати відсіч. Тоді патріарх Сергій, після служби перед іконою Божої Матері "Одигітрії", взяв образ і ризу Пресвятої Богородиці, що зберігалася у Влахернському храмі, і обійшов із ними Константинополь. Ризу навіть занурили в Босфорську затоку - сталося неймовірне: здійнялася буря і потопила ворожий флот. Тієї ночі вдячні жителі, які перебували у Влахернському храмі, оспівали Богородиці і Захисниці граду переможну пісню (акафіст). Спочатку це свято відбувалося тільки в Константинополі, у Влахернському храмі. Пізніше його внесли до статутів монастирів, а потім зробили загальним для всієї Церкви.

Відео дня

Похвалу Пресвятої Богородиці називають ще Суботою Акафіста. Цього дня славлять Богородицю, вірять у те, що Пресвята і зараз захистить і допоможе боротися з ворогами видимими і невидимими.

Свято 20 квітня за старим стилем - день пам'яті преподобного Георгія, сповідника, митрополита Митиленського.

Про що говорять прикмети на 20 квітня

20 квітня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

Прикмети дня говорять про погоду і врожай:

  • перший грім цього дня - буде хороший урожай;
  • погода дощова - меду буде мало;
  • зацвіла мати-й-мачуха - до потепління;
  • ніч ясна - будуть заморозки;
  • багато ялинових шишок - до врожаю хліба.

20 квітня вже можна сіяти гарбуз, огірки і квасолю.

Що можна робити 20 квітня

Цього дня добре піти до церкви або можна помолитися Богородиці вдома, подякувати Їй. У Божої Матері просять заступництва і захисту від ворогів відомих і невідомих, до Богоматері можна звертатися з будь-якою скорботою, головне - щоб молитва була щирою.

Що не можна робити 20 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - розпочинати сварки, скандали, лаятися, лихословити, відмовляти в допомозі та лінуватися. Заборонено влаштовувати галасливі розваги. Триває Великий піст 2024 року - для тих, хто постує, м'ясо, риба, яйця, молоко - під забороною, але дозволяється варена і тушкована їжа з олією.

Народні прикмети цього дня не радять турбувати воду, зокрема ловити рибу.

20 квітня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олександр, Гавриїл, Григорій, В'ячеслав.

Вас також можуть зацікавити новини: