Яке церковне свято 23 серпня / pixabay.com

Блаженний Лаврентій жив у XVI столітті біля Калуги в лісі. З його хатини був прокопаний тунель до церкви, де Лаврентій слухав богослужіння. Бував у будинку калузького царя. Люди говорили, що сам блаженний - нащадок боярського роду Хитрових.

За життя прославився Лаврентій багатьма даруваннями. Коли татари напали на Калугу, він перший попередив про це князя. На честь своєї подяки, князь калузький влаштував в його пам'ять чернечу обитель на місці подвигів святого.

Сьогодні також відзначається народне свято 23 серпня - "Лаврентьєв день".

Відео дня

Православне свято 23 серпня - мучеників архідиякона Лаврентія

Папа Сикст був єпископом у Римі в ті часи, коли ця посада означала вірну смерть. Одного разу правителя дійсно схопили і ув'язнили в темницю, архідиякон Лаврентій просив взяти його з собою, але тато відмовився. Він попросив Лаврентія продати церковні скарби і роздати жебракам, Лаврентій виконав прохання.

Воїни-мучителі почули про те, що є якісь багатства і, убивши папу Сікста, взяли під варту Лаврентія. У темниці він лікував хворих, багатьох обернув у християнську віру. Коли його знову привели до імператора і зажадали показати скарби, архідиякон зібрав всіх жебраків і хворих, сказавши, що ці люди - судини для скарбів.

За це Лаврентія безжально катували, змушуючи відректися від Христа і принести жертву ідолам. Архідиякон був твердий у своїй вірі і за це, після довгих мук, Господь дарував йому дорогу у вічне життя.

Прикмети 23 серпня

  • на воді відсутні хвилі - зима буде спокійною і м'якою;
  • на воді з'являється брижі - серпень і вересень будуть дощовими і вітряними;
  • з ранку іній - до ранньої та холодної зими.

Що сьогодні не можна робити

У цей день не рекомендується готувати або займатися домашніми справами, пов'язаними з гострими предметами (шити, в'язати, вишивати). Також, згідно з повір'ями, 23 серпня будинок відвідують добрі духи і, якщо почати генеральне прибирання, то можна вигнати їх разом з сміттям.

Що можна робити 23 серпня

За старих часів вважалося, що символ цього дня - вода. Дівчата з самого ранку ходили вмиватися до джерела, щоб продовжити здоров'я і молодість. Роса, яку збирали на світанку, мала цілющі властивості.

Вас також можуть зацікавити новини: