Церковне свято 24 серпня / depositphotos.com

Євпл жив у м. Катані за часів правління імператора Діоклетіана. Тоді гоніння на християн були особливо жорстокими, віруючим заборонялося навіть зберігати у себе Священні Книги. Євпл, незважаючи на заборону, носив з собою Євангеліє і проповідував християнство.

Під час однієї з таких проповідей його схопили і стали питати, чи дійсно він зневажає язичництво. Євпл відповів, що Бог - Ісус і християнство - справжня віра. За це Євпл піддався страшним мукам, потім його стратили.

Відео дня

Народне свято 24 серпня відзначають саме на честь пам'яті святого Євпла.

Православне свято 24 серпня - день пам'яті преподобних Феодора і Василя Печерських

Феодор був багатою людиною і перед тим, як вступити в монастир, роздав все своє майно. Диявол спокусив його і чоловік став шкодувати про скоєне. Один з братії - Василь - сказав, що може відшкодувати Феодору вартість його майна, тільки нехай той не шкодує. І пам'ятає, що в Константинополі один молодець вже був у такій ситуації і, сказавши перед Богом про передачу володінь, впав і помер. Феодор розкаявся у своєму гріху, подякував Василю і вони стали друзями.

Через час диявол знову спокусив Феодора, з'явившись до нього в образі Василя. Він пропонував попросити у Бога грошей і вказав на місце, де приховано срібло. Феодор спокусився, але незабаром Василь повернувся в обитель і друзі поклали срібло назад. 

Князь Мстислав, син Святополка, дізнався про це і вимагав від святих, щоб вони розкрили місце, де ховають скарби. Мучив їх, навіть пустив стрілу в Феодора. Той дістав її, кинув князю і сказав, що сам він помре від стріли. Тієї ж ночі обидва ченці померли.

Прикмети 24 серпня

Народні прикмети 24 серпня / Фото ua.depositphotos.com
  • дощ ллє під час сходу - до поганої погоди на кілька днів;
  • туман над водоймами - чекайте погожих деньків;
  • якщо до цього дув вітер, а 24 числа припинився, значить скоро настане хороша погода.

Що сьогодні не можна робити

Наші предки вірили, що в цей день не можна гуляти після заходу сонця, особливо, на самоті. Також заборонено пити алкоголь. Вважається, що в цей день приходить дух і лякає п'яниць. 24 серпня не варто лінуватися і думати про свої страхи.

Що можна робити 24 серпня

Здавна у цей день стригли овець. З цієї вовни робили валянки та інші речі. Православні віруючі у цю дату можуть помолитися святим мученикам про здоров'я та допомогу у справах.

Вас також можуть зацікавити новини: