Яке церковне свято 25 грудня / pixabay.com

Спиридон жив на Кіпрі, походив з поселян. Не мав книжкової освіти, але володів живим розумом і вів благочестивий спосіб життя. Був одружений, ростив дітей. Наслідував старозавітним патріархам. Після того, як дружина його померла, Спиридона обрали єпископом, а Господь нагородив його даром чудотворення і прозорливості.

За своє своє життя Спиридон зробив багато чудес, проповідував християнство, переконував єретиків і хрестив їх. На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 25 грудня - Спиридонов день.

Православне свято 25 грудня - день пам'яті преподобного Ферапонта

Ферапонт почав свої подвиги в Москві, а потім, прийшовши в Кострому, прийняв чернечий постриг. Кілька разів уві сні і наяву являвся святим Пафнутію і Адріану, які бажали переселитися з монастиря і шукали усамітнення.

Відео дня

На березі Монзи Андріан влаштував обитель, а Ферапонт туди переселився. Багато читав книг, постійно молився, переписував душевнокорисні писання. Багато чудес зробив за життя і після смерті, помер в 1597 році.

Прикмети 25 грудня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН, Валерій Шмаков
  • сонце яскраво світить - Новий рік буде ясним і морозним;
  • похмура погода і дерева покриті інеєм - на Новий рік буде тепло;
  • горобці збирають пух у гнізда - вдарять морози;
  • ранок похмурий - весна настане рано.

Що сьогодні не можна робити

25 грудня категорично заборонено прибирати в будинку - не можна виносити сміття з хати як в прямому, так і в переносному сенсі. Також не рекомендується носити чорний одяг. Жінки в цей день не вишивають, не в'яжуть і взагалі не займаються рукоділлям. Наші предки сьогодні не ходили на полювання - боялися, що мисливець замерзне в лісі.

Що можна робити 25 грудня

Спиридонов день в народі називався "Сонцеворот", тому що з 25 грудня ночі стають коротшими, а дні - довшими. Саме тому слов'яни проводили спеціальний обряд - господар будинку встромляв сокиру в поріг, щоб захистити свою сім'ю від нечистої сили. Курей люди годували тільки з правого рукава, тоді птахи давали більше яєць.

Вас також можуть зацікавити новини: