Яке церковне свято сьогодні, 25 квітня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pexels.com

25 квітня православні віряни згадують святого апостола і євангеліста Марка. У народному календарі - Марк Ключник. Про традиції дня, прикмети і заборони та кого вшановують у церкві 25 квітня за старим стилем - розповідаємо нижче.

25 квітня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

25 квітня за новим календарем (8 травня за старим) - день пам'яті апостола і євангеліста Марка.

Марк народився в Єрусалимі, був сподвижником Петра і Павла. Дім Марка розташовувався поруч із Гетсиманським садом, тож він бачив молитви Ісуса, а після вознесіння Господнього у Марка вдома збиралися і молилися учні Христа.

Відео дня

Марк став апостолом від 70-ти, яких Христос покликав проповідувати. Святий побував у багатьох країнах, а в 62-63 роках написав Євангеліє, відоме як Євангеліє від Марка. Пізніше апостол заснував у Єгипті Олександрійське християнське училище і став першим єпископом міста.

Язичники ненавиділи Марка - в один із днів вони напали на нього, побили, а потім кинули до в'язниці, щоб судити. Але святий не дожив до суду. Його поховали в Олександрії, а пізніше над його гробницею побудували храм. У 820 році мощі перенесли до Венеції, у собор святого Марка.

Свято 25 квітня за старим стилем - день пам'яті преподобного Василя, сповідника, єпископа Парійського.

Про що говорять прикмети на 25 квітня

25 квітня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

За прикметами дня судять про погоду і врожай:

  • стоїть ясна погода - буде спекотне літо;
  • зозуля кукує - до тепла;
  • якщо яблуня до цього дня не зацвіла - яблук цього року не буде;
  • теплий вечір і зоряне небо - буде хороший урожай хліба.

Вважається, що якщо 25 квітня піде дощ, буде багатий урожай, а в корів і кіз - багато молока.

Що можна робити 25 квітня

Святому Марку моляться про міцний шлюб і гарний урожай, а також просять, щоб пішов дощ. У народі вірять, що у Марка знаходяться ключі від весняного дощу, і святий може замкнути і відімкнути його.

За народною традицією цього дня готували відвар кропиви й окропляли ним будинок - щоб позбутися витівок нечисті. Добре займатися благодійністю - що більше віддаси, то більше до тебе повернеться. Також у народі кажуть, що якщо сьогодні зробити генеральне прибирання, то гроші в дім потечуть рікою.

Що не можна робити 25 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - сваритися, влаштовувати скандали, сваритися, пліткувати. Триває Великий піст 2024 - тим, хто постить, заборонені скоромні продукти, дозволена пісна гаряча їжа без олії.

У народі вважається, що цього дня потрібно бути особливо обережним зі сказаним і в жодному разі не можна пліткувати - у житті все піде шкереберть.

25 квітня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Василь, Марк, Сергій. 

Вас також можуть зацікавити новини: