Яке церковне свято 3 квітня / depositphotos.com

Святитель Кирило був родом Антіохії, а віруючі знають його, як учня апостола Петра, який поставив його єпископом в Сицилії. Кирило прославився, як богоугодна людина, яка багатьох людей привів до віри, підтримував і втішав нужденних, а також здійснював багато чудес. Помер Кирило в глибокій старості і був похований на острові, а мощі його досі мають цілющу силу.

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 3 квітня - Кирило Катаник.

Православне свято 3 квітня - день пам'яті преподобного Яків

На жаль, в писаннях збереглося дуже мало відомостей про Якова Сповідника. Духовенству відомо тільки, що з самого дитинства від прагнув до подвижницького життя, тому постійно молився і постився, а також вже в юнацтві прийняв чернечий сан.

Відео дня

Святий Яків дуже любив читати священні книги, тому кожен раз перед читанням очищав душу молитвою. За такі праці і відданість Богу його незабаром призначили єпископом. 

В епоху правління Костянтина Копроніма влада відчайдушно боролася з іконошануванням, тому схиляла Якова до зречення від Господа. Святий не погодився, за що був підданий мукам, від яких помер.

Прикмети 3 квітня

Народні прикмети сьогодні / фото pixabay
  • грім гримить сьогодні - рік буде врожайним;
  • хмари синього кольору - погода виявиться теплою, але дощовою;
  • береза дає багато соку - в літньому сезоні буде багато дощів;
  • окропити колодязною водою землю 3 квітня - забезпечити собі хороший урожай.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з народними повір'ями, сьогодні не можна поливати кімнатні квіти, інакше можна спровокувати сварки. Наші предки 3 квітня не прали білизну - боялися потривожити водяного. Церковні рекомендації на сьогоднішній день теж присутні - не можна конфліктувати, пліткувати і заздрити.

Що можна робити 3 квітня

З давніх-давен слов'яни вірили, що колодязна вода в цей день має цілющу силу. Нею можна вмиватися, щоб позбутися або вберегти себе від пристріту, псування і хвороб. За старих часів в цю дату у дітей була можливість останній раз покататися на санях, тому що після 3 квітня їх прибирали.

Вас також можуть зацікавити новини: