Церковне свято 3 листопада / depositphotos.com

Іларіон Великий народився в Палестині в 291 році. В Олександрії вивчав християнські науки і хрестився. Став учнем Антонія Великого, після смерті батьків повернувся на батьківщину, майно роздав жебракам і рідним, а сам оселився в пустелі. Багато молився, працював і боровся зі своїми пристрастями. Один раз навіть переконав розбійників і наставив їх на шлях істинний.

Чутки про подвижника рознеслися по всій Палестині, до нього стали приходити люди і просити про наставництво. Іларіон заснував безліч монастирів і мандрував, навчаючи ченців подвижницького життя.

Відео дня

Православне свято 3 листопада - єпископа Іларіона Меглінського

Юнак славився тягою до православ'я, в 18 років прийняв чернечий постриг, пізніше став єпископом в Болгарії. 30 років боровся з ченцями, проповідував християнство, багатьох навернув до Христа. Помер в 1164 році, мощі його були визнані нетлінними.

Яке свято 3 листопада - день пам'яті мучеників Дасія, Гаійї і Зотіка

Дасія, Гаій і Зотік були придворними і служили у імператора Діоклетіана. Коли почалися гоніння на християн і сталася пожежа в палаці, помічник імператора звинуватив у цьому православних і багато з них загинули, в тому числі, Дасія, Гаій і Зотік.

Прикмети 3 листопада 

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН
  • сонце яскраво світить - найближчими днями буде тепло;
  • пішов теплий дощ 3 листопада - зима настане скоро;
  • ворони каркають недалеко від житла - до недобрих новин;
  • випав сніг і осів на гілках дерев - чекати снігопаду.

Що сьогодні не можна робити

За часів наших предків 3 листопада зазвичай йшов сніг, тому селяни намагалися не планувати ніяких справ. Боялися, що під порошею можуть бути ями або капкани - віз застрягне або кінь пораниться.

Також в цей день не можна піднімати що-небудь з дороги і нецензурно висловлюватися, інакше незабаром сильно захворієте.

Що можна робити 3 листопада

Дівчата на Русі в цей день займалися рукоділлям. Влітку для таких занять часу не було, а ось восени і взимку - будь ласка. Жінки збиралися в окремій кімнаті, спілкувалися один з одним, розповідали історії, в'язали і вишивали.

Вас также могут заинтересовать новости: