Церковне свято 8 грудня / pixabay.com

Климент жив у I столітті і ріс у родині язичників. Одного разу рідний брат батька намагався спокусити матір Климента, вона не захотіла розголосу і збрехала чоловікові, що бачила уві сні ангела, який передрік їй виїхати з Риму на 10 років. Чоловік відпустив її з двома дітьми, а третього - Климента - залишив при собі. Пізніше діти були розлучені з матір'ю, їх виховала інша жінка, а, досягнувши повноліття, вони стали учнями святого Петра.

Батько Климента незабаром відправився шукати дружину, так його син залишився один і став думати, що йому робити далі. У своїх поневіряннях зустрів апостолів Петра і Варнаву, які хрестили його. Там же він зустрів і батьків, які теж звернулися до Христа. Після їх смерті Климент вірно служив Господу, а апостол Петро призначив його папою Римським.

Климент за своє життя зробив багато чудес: язичників звертав у християнство, а православним допомагав бути сильними у своїй вірі. На честь святого сьогодні відзначається народне свято 8 грудня - Климов день.

Відео дня

Православне свято 8 грудня - день пам'яті священномученика Петра

Петро жив у IV столітті, був дуже освічений і керував відомим Олександрійським училищем. Став єпископом, але після того, як імператори спорудили гоніння на християн, пішов з міста і довго поневірявся. Навіть на відстані він надихав свою паству - писав листи і підтримував віруючих в їх стійких переконаннях.

Люди, які не витримали і зрадили Господа, приходили каятися до церкви, і Петро приймав їх. Коли з'явився Арій зі своєю єрессю, Петро відлучив його від церкви і не повірив його помилковому покаянню. Коли гоніння ослабли, святий повернувся в місто, але спокій тривав недовго. Імператор Максиміан знову затіяв полювання на християн, тоді Петро сам з'явився до нього і поклав голову під сокиру.

Прикмети 8 грудня

Народні прикмети сьогодні / Фото ua.depositphotos.com
  • на вулицях замети, а на гілках іній - наступного року буде хороший урожай;
  • з'явилися купчасті хмари - до снігопадів;
  • півні кукурікають раніше звичайного - чекайте відлиги;
  • на сухій траві з'явився іній - вдарять морози.

Що сьогодні не можна робити

Наші предки вірили, що 8 грудня краще з дому не виходити, особливо в темний час доби. Якщо порушити заборону, можна розгнівати Вищі сили. Навіть якщо у вас поганий настрій - сьогодні не варто псувати його всім іншим. Найкраще, що ви можете зробити - провести день в тиші і спокої.

Що можна робити 8 грудня

Православна церква радить сьогодні будь-яку справу починати тільки натщесерце. Справа в тому, що в старовину в цей період ще тривав сезон молотьби, а працювати на повний шлунок - сумнівне задоволення. Тому наші предки сідали за стіл тільки до обіду. 

Віруючі 8 грудня можуть помолитися святому Клименту про благополуччя для своїх дітей і про те, щоб сильні зимові морози не похитнули здоров'я малюків.

Вас также могут заинтересовать новости: