Яке церковне свято 27 грудня / ua.depositphotos.com

27 грудня за новим церковним календарем православні віряни згадують святого апостола від 70-ти Стефана. У народному календарі - Степанів день. Розповідаємо про традиції цього дня, народні прикмети та що відзначають у церкві 27 грудня за старим стилем.

27 грудня 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

27 грудня (9 січня за старим стилем) - день пам'яті першого християнського мученика Стефана, який постраждав за віру в Ісуса Христа.

Про святого апостола первомученика архідиякона Стефана розповідається в книзі Діянь святих апостолів. Він жив у І столітті, в Єрусалимі. Його та ще шістьох чоловіків учні Христові обрали дияконами (служителями). Їм слід було підтримувати порядок під час роздачі милостині бідним і надавати іншу допомогу нужденним. Стефан став архідияконом, тобто, старшим дияконом.

Відео дня

Одного разу йому довелося постати перед судом, на якому Стефана звинуватили в наклепі на пророка Мойсея. Тоді архідиякон виголосив промову, проповідуючи Христа. У переказах сказано, що в цей момент він побачив над собою відкрите небо і Господа Ісуса Христа. І Стефан голосно сказав про це. Тоді ті, хто засідав у суді, накинулися на нього і поволокли за місто, де побили камінням. Стефан загинув і став першим християнським мучеником.

Свято 27 грудня за старим стилем - день пам'яті великомучеників Філімона, Аполлонія, Аріана і Феотиха. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 14 грудня

Про що говорять прикмети на 27 грудня

Прикмети на 27 грудня / фото Annette Meyer, Pixabay

За прикметами судять, якою буде погода і літо:

  • вночі з'явився іній - чекай снігу;
  • теплий день видався, як для зими - літо буде спекотним;
  • погода змінюється протягом дня - буде потепління.

У народному календарі 27 грудня - свято Степанів день або Степанові труди. Говорили: "Прийшов Степан - на ньому червоний жупан", тобто незабаром варто чекати морозів.

Що не можна робити 27 грудня

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • працювати по дому;
  • полювати;
  • лаятися, пліткувати;
  • надавати допомогу.

Вважається, що в цей день у жодному разі не можна викидати хлібні крихти - вони символізують достаток і разом із ними з дому можна "викинути" гроші. Залишки хліба потрібно згодувати птахам або тваринам.

Що можна робити 27 грудня

Цього дня можна піти до церкви або помолитися вдома. У святого Стефана просять зміцнення у вірі, душевного спокою і достатку. Також святий вважається покровителем домашньої худоби.

За народною традицією цього дня готують "колядки" - маленькі пиріжки з прісного тіста з різною начинкою і медові пряники. Відмовлятися від такого частування не можна - вважається, що тоді весь рік буде невдалим.

27 грудня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Антоніна, Олена, Давид, Степан, Федір, Яків.

Раніше ми публікували православний календар на січень 2024 зі святами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: