Церковне свято 29 липня / depositphotos.com

29 липня в православній церкві шанують священномученика Афіногена і його 10 учнів. У народі цей день прозвали Фіногеїв. Про що помолитися, традиції та заборони на церковне свято і народні прикмети дня - в матеріалі.

29 липня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Афіноген жив у II-III століттях. Він був єпископом Севастії (зараз це територія Туреччини). У ті часи римська влада переслідувала християн і під гоніння потрапив Афіноген разом з десятьма учнями.

У 305 році градоначальник Севастії влаштував язичницьке свято і велів кожному жителю принести жертву богам. Але багато хто відмовився, так як вже прийняли християнську віру. Градоначальник розгнівався і велів стратити тих, хто не підкорився. Тоді ж правителю донесли і на Афіногена - нібито він винен. Старця і його учнів, які жили в монастирі, затримали і кинули в темницю. На суді ніхто з них не відрікся від Христа і всіх стратили.

Відео дня

Святих згадують 29 липня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) шанувати їх будуть 16 липня.

Народні прикмети на 29 липня

Народні прикмети на 29 липня / pixabay.com

За прикметами дня судили, якими будуть урожай і погода:

  • роса з ранку і до обіду - до спеки;
  • яскравий сонячний день - до хорошого врожаю;
  • дощ в цей день - урожай буде погано зберігатися;
  • густий туман - буде багато грибів.

У народному календарі 29 червня - свято Афіногена, Фіногеїв день. В цей час наші предки жали жито - якщо комусь вдавалося знайти дуже великий колос, то йому обов'язково посміхнеться удача. Вважається, що з цього дня літня спека йде на спад.

29 липня - що сьогодні не можна робити

Цього дня є ряд заборон:

  • забороняється лихословити, бажати зла іншим - все повернеться назад; 
  • не слід брати сокиру або пилку в руки; 
  • забороняється скаржитися на долю і піддаватися зневірі - вона вважається одним з тяжких гріхів;
  • не можна відмовляти в допомозі - ані людині, ані тварині.

Прикмети кажуть, що цього дня також не слід сваритися, особливо подружжю, і виносити сміття з дому - щоб не винести благополуччя і щастя.

Що можна робити 29 липня

Вас також можуть зацікавити новини: