Яке церковне свято сьогодні / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

4 лютого за новим церковним календарем православні згадують святого Миколая Сповідника. У народі - день Миколи Студеного. Про що молитися святому, заборони та прикмети дня, що відзначають у православній церкві 4 лютого за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

4 лютого 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

4 лютого (17 лютого за старим стилем) - день пам'яті святого Миколая Сповідника, або Миколая Студита.

Миколай народився у VIII столітті на острові Крит. У десятирічному віці батьки відправили його в Студійський монастир у Константинополі, де був ченцем його дядько - блаженний Феофан. Микола відучився при монастирі, а потім постригся в ченці. У той час імператор Візантії Лев V Вірменин розпочав гоніння на священиків, ченців і вірян. Миколу теж заарештували і кинули до в'язниці. На волю він вийшов тільки після сходження на престол імператриці Феодори - саме вона повернула іконошанування. 

Відео дня

Опісля Миколай був обраний настоятелем Студійського монастиря, однак за кілька років йому довелося піти з нього - через нового розпусного імператора Михайла Третього. Святому довелося поневірятися сім років, поки його не схопили і не повернули в монастир, де він опинився в полоні. Звільнили тільки після смерті імператора, за нового правителя Миколай Студійський знову став настоятелем монастиря. 

За сповідницьке життя святого називають Миколай Сповідник. Він отримав дар зцілень від Бога, який залишився і після його смерті.

Свято 4 лютого за старим стилем - день пам'яті апостола від 70-ти Тимофія. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 22 січня.

Про що говорять прикмети на 4 лютого

Прикмети на 4 лютого / pixabay.com

Прикмети дня розкажуть про погоду та майбутній врожай:

  • ліс почорнів - до відлиги;
  • іній цього дня - буде гарний урожай;
  • туман високо - до гарної погоди, а якщо опустився на землю - до відлиги і снігу;
  • ялинові гілки гнуться - до хуртовини, розпрямляються - до гарної погоди.

У народному календарі 4 лютого - свято Микола Студений, Миколай-студеніт. Так його прозвали не тільки за ім'ям святого, а й тому, що зазвичай у ці дні був сніг і мороз. У народі кажуть: "На Студеного Миколу снігу навалить гору".

Що не можна робити 4 лютого

Що сьогодні не можна робити:

  • бажати зла, заздрити;
  • відмовляти в допомозі;
  • ображати тварин;
  • байдикувати.

За народними прикметами на Миколу Студеного не радять ходити до лісу - у цей час починаються так звані "звірині весілля", тож є ймовірність зустріти диких звірів. Не слід також вирушати в далеку дорогу - вона буде невдалою, та стригтися. 

Що можна робити 4 лютого

Миколі Сповіднику, оскільки святий мав дар цілительства, моляться про здоров'я, зцілення від хвороб, читають молитви від зустрічі з диким звіром, просять благополуччя.

Цього дня займаються виключно домашніми справами, а також присвячують час догляду за домашніми тваринами. 

4 лютого - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олександр, Олексій, Андрій, Анна, Аркадій, Борис, Василь, Георгій, Дмитро, Катерина, Іван, Кирило, Марія, Михайло, Микола, Петро, Сергій, Федір, Юрій.

Раніше ми публікували повний церковний календар на лютий 2024 зі святами на кожен день за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: