Церковне свято 4 вересня / depositphotos.com

4 вересня, за новим церковним календарем, вшановують пам'ять священномученика Вавили, його трьох учнів та їхньої матері, а також ікони Божої Матері "Неопалима Купина". У народному календарі - день Вавили. Чим прославилися мученики, які є традиції та заборони на церковне свято - у матеріалі.

4 вересня 2023 - яке завтра церковне свято за новим стилем

Єпископ Вавила Антіохійський і його учні жили в ІІІ столітті, за часів правління імператора Декія Траяна. Декій був язичником і, щоб зміцнити своє становище на троні, вирішив відновити язичницький культ.

Якось у місті Антіохія він влаштував бенкет на честь язичницьких богів, а потім вирішив відвідати християнський храм, щоб на власні очі побачити, як звершуються таємниці Божі. Єпископ Антіохійський Вавила на той час звершував літургію в храмі і не міг допустити до нього язичника, щоб не осквернити святиню. Єпископ перегородив шлях імператору і навіть відштовхнув, так і не давши зайти всередину.

Відео дня

Декій не пробачив - пізніше він наказав спалити храм, а самого єпископа і його учнів - 12-річного Урвана, 10-річного Прілідіана і 7-річного Епполлонія та їхню матір - судили і стратили. 

***

4 вересня - день вшанування ікони Божої Матері "Неопалима Купина". Цей образ був написаний у ранньому християнстві й оповідає про подію біля палаючого куща терну. До нього підійшов пророк Мойсей, щоб подивитися, чому кущ горить, але не згорає - там святому з'явився Бог і розповів, як вивести народ з Єгипту в Землю обітовану.

На Синайському півострові, де трапилося це, досі стоїть камінь від тих часів, і щороку туди приїжджають паломники з усього світу. Неподалік побудований православний монастир і каплиця - просто над корінням тієї самої купини. Кущ, що росте поруч із каплицею - її продовження.

На іконі "Неопалима Купина" спочатку був зображений палаючий кущ із Богородицею всередині і Мойсеєм, що стояв поруч на колінах. Але з часом замість куща з'явилася восьмикутна зірка, а в її центрі - Богоматір. По кутах ікони - старозавітні сюжети.

Свято ікони "Неопалима Купина" і святих мучеників вшановують 4 вересня за новим церковним календарем (з 1 вересня 2023 року). За старим стилем їх згадують 17 вересня.

Народні прикмети на 4 вересня

Народні прикмети на 4 вересня / pixabay.com

За прикметами дня судили про те, якими будуть погода і зима:

  • пішов дощ, але незабаром усе висохло - чекай затяжної негоди;
  • на горобині багато ягід - зима буде морозною;
  • на цибулі багато лушпиння - також до холодної зими.

У народному календарі 4 вересня - свято Вавили. У цей час, як правило, закінчувалися всі польові роботи, і весь городній і садовий інвентар ховали до наступного року.

4 вересня - що сьогодні не можна робити

Цього дня є кілька заборон, які не слід порушувати:

  • заборонено розводити багаття - це до пожеж;
  • не можна лихословити, лаятися, бажати зла;
  • забороняється давати в борг і брати теж - будеш довго ходити в боргах; 
  • не можна лінуватися і відкладати справи на потім;
  • заборонено відмовляти в допомозі.

Водночас за народними повір'ями, цього дня краще не подавати милостиню - вважається, що так можна віддати свій достаток.

Що можна робити 4 вересня

Іконі Божої Матері "Неопалима Купина" моляться про захист домівки від пожеж і блискавок - вважається, що цього дня всі молитви будуть почуті. За народними повір'ями, якщо в будинку почалася пожежа, то його слід обійти з іконою - і вогонь відступить.

Також цього дня потрібно страви готувати з цибулею, а по дому розвісити зв'язки цибулі - її запах віджене всю нечисть.

Раніше ми публікували православний календар на вересень 2023 з датами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: