Церковне свято 9 вересня / depositphotos.com

9 вересня за новим церковним календарем згадують святих Іоакима та Анну - батьків Пресвятої Діви Марії, а також відзначають Післясвяття Різдва Пресвятої Богородиці. Про традиції цього дня та чого не слід робити на церковне свято - розповідаємо в матеріалі.

9 вересня 2023 - яке церковне свято сьогодні за новим стилем

За переказами, Іоаким і Анна були благочестивим подружжям. Іоаким був сином Варпафіра і нащадком царя Давида. За однією з версій, подружжя жило в Єрусалимі, за іншою - в Назареті Галлілейському. Дітей Іоаким і Анна не мали до похилого віку - на той час це вважалося Божою карою.

Якось із цієї причини священик храму відмовився прийняти в Іоакима жертву на честь великого свята. Іоаким засмутився і пішов у пустелю, там став молитися Богу, щоб дарував дитину. На 40 день у пустелю до Іоакима і до Анни додому з'явився Ангел - він сповістив, що скоро вони стануть батьками. У них народиться дочка, яку благословить рід людський. Так і сталося: у подружжя народилася дочка Марія, яка стала Богородицею. Коли їй виповнилося три роки, її ввели в Єрусалимський храм, там вона виховувалася до 12 років.

Відео дня

Іоаким помер через кілька років після Введення Богородиці в храм - на той момент йому було 80. Анна померла через два роки, які також провела в храмі, їй було 70 років.

Святих вшановують 9 вересня за новим церковним календарем (з 1 вересня 2023 року). За старим стилем їх згадують 22 вересня.

Народні прикмети на 9 вересня

Народні прикмети на 9 вересня / pixabay.com

Прикмети дня говорять про те, якими будуть осінь і зима:

  • багато павутини в домі - буде тепла осінь і морозна зима;
  • сніг випав цього дня - наступного року буде поганий урожай;
  • комарі з'явилися - зима буде м'якою;
  • верба скинула листя - буде рання зима.

У народному календарі 9 вересня - свято Якима та Анни. Також цього дня в народі відзначали Спожинки, закінчення збору врожаю. З цього дня настає друге бабине літо, яке триватиме до Покрови 1 жовтня. 

9 вересня - що сьогодні не можна робити

У цей день є низка суворих заборон:

  • заборонено лихословити, лаятися;
  • не можна брати або давати гроші в борг - будеш довго ходити в боргах;
  • категорично заборонено заздрити.  

Також не можна відмовляти в допомозі та милостині.

Що можна робити 9 вересня

У це свято можна попросити у Господа, щоб він дав діток. Для цього жінкам, які хочуть дитину, бажано піти до храму, а якщо немає такої можливості - то помолитися вдома. Традиційно цього дня вшановують породіль і акушерок.

За старих часів на Якима і Анну оновлювали вогонь у будинку - гасили старий і запалювали новий. Було прийнято також спалювати старий одяг - щоб позбутися хвороб, порчі та пристріту. На Якима й Анну ходять у гості до молодого подружжя - ті накривають стіл для гостей і показують, як вони облаштувалися і ведуть господарство.

Раніше ми публікували православний календар на вересень 2023 з датами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: