Церковне свято 10 вересня / depositphotos.com

Саву назвали Крипецьким за те, що він подвизався в Крипецькій пустелі. Сава багато молився, постійно постився, віддавав всього себе Богу і праці. Незабаром про нього дізналися люди і стали приходити. На той момент обитель була побудована, але Сава стати настоятелем не захотів.

Сава Крипецький вчив і простих мирян, і вельмож допомагати бідним, берегти себе від ворожнечі і розбіжностей, вміти прощати і жити в чистоті духу. Помер у глибокій старості в 1495 році. Сьогодні на честь святого відзначається народне свято 10 вересня - Анна і Сава Скирдники.

Православне свято сьогодні - день пам'яті Мойсея Мурина

Мойсей жив у IV столітті в Єгипті. Прозвали його "Мурин", тобто "чорний" за те, що він був з Ефіопії. В молодості господар вигнав Мойсея з дому, але працею заробляти юнак не хотів, тому став розбійником.

Відео дня

За свою круту вдачу і цілеспрямованість його зробили головним у банді. Але такий спосіб життя незабаром набрид Мойсею, він зрозумів, як він грішний перед Богом. Мойсей з'явився в обитель і просив зробити його ченцем.

Братія не вірила йому, але юнак довго стояв під воротами монастиря, просив і плакав. Ченці змилостивилися над грішником і прийняли його до себе. В обителі Мойсей прожив до своїх 75 років, дотримуючись суворого посту і молитви, помер в смиренні.

Прикмети 10 вересня

Прикмети погоди 10 вересня / Фото ua.depositphotos.com
  • берези жовтіють з верхівки - до ранньої осені, знизу-до пізньої;
  • журавлі і гуси не полетіли на південь - зима настане пізно і буде теплою;
  • багато жовтого листя - до хорошого врожаю опеньків.

Вважається, що в цей день можна гадати - передбачення обов'язково збудуться.

Що сьогодні не можна робити

Наші предки говорили, що 10 вересня в ліс краще не ходити. Якщо вже дуже треба, то візьміть з собою пиріжок і, входячи в ліс, залиште на пінці, щоб пригостити лісовика. Молодим нареченим і чоловікам не рекомендується ходити до батьків нареченої - можна накликати біду.

Що можна робити 10 вересня

Сьогодні завершальний день збирання хліба. Також 10 вересня прибирають коноплю і збирають яблука. Православні віруючі моляться святим Саві і Ганні, просять позбавлення від пияцтва.

Вас також може зацікавити: