Церковне свято 26 липня / depositphotos.com

Архангел Гавриїл був обраний Господом для того, щоб сповістити Діву Марію про втілення Сина Божого. Крім того, Святий Гавриїл допомагав Мойсею при написанні книги Буття, попереджав пророка Даніїла про прийдешні події єврейського народу і являвся преподобній Ганні зі звісткою про народження у неї Діви Марії.

Святий Гавриїл вважається однією з найбільш значущих фігур в православ'ї. У цей день віруючі згадують всі його подвиги і моляться, просячи допомоги в справах.

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 26 липня - Гаврило Літній.

Відео дня

Церковне свято 26 липня - день пам'яті преподобного святителя Іуліана

Іуліан був посланцем апостола Петра для того, щоб проповідувати Євангеліє в Галії. Послушник прибув до Кеноманії і оселився в печері, розкриваючи перед язичниками Христову Силу. Язичники не вірили йому, але проповідь супроводжувалася різними чудесами: Іуліан лікував хвороби, зцілюючи не тільки тіло, а й душу.

Щоб втамувати спрагу, Іуліан помолився господу, встромив свій жезл в суху землю, а звідти почало бити джерело чистої води. Після цього дива багато язичників звернулися в християнство.

Про чудеса дізнався і правитель, бажаючи бачити Іуліана. Святий попрямував до нього, а біля воріт князівського житла зустрів сліпого. Помолився за нього Господу і дарував чоловікові зір. Побачивши це, князь припав до ніг Іуліана і попросив хрестити його. Юліан призначив князю і його родині триденний піст, а потім провів над ними таїнство хрещення.

Юліан залишився при князеві, жив у його будинку і там же облаштував храм. Зібрав навколо себе паству і багато років проповідував християнство, зміцнюючи православну віру в місті. Помер глибоким старцем.

Прикмети 26 липня

Прикмети 26 липня / ua.depositphotos.com
  • якщо погода суха, то осінь буде теплою, а якщо дощова, то в снопі хліб проросте;
  • граки в зграї зібралися - скоро осінь настане;
  • сильний дощ іде - до неврожаю;
  • темні хмари на небі свідчать про зміну погоди. Якщо до цього було сонячно і сухо, то скоро випадуть опади;
  • бджоли з ранку на луг вирушили - знак, що весь день погода буде сонячною.

Що можна робити 26 липня

Напередодні свята церква проводить нічне бдіння, а вранці починається церковна служба. Православні віруючі моляться Архангелу Гавриїлу і Пресвятій Богородиці, просячи хорошого врожаю. У цей день можна водити дитину до знахаря, щоб вилікувати недуги.

Що сьогодні не можна робити

Православна церква каже, що сьогодні заборонено лаятись, інакше конфлікт затягнеться надовго. Також варто бути обережними, щоб не спіткнутися – така дія приваблює невдачі у діловій сфері. Категорично заборонено в день Гавриїла відмовляти у допомозі нужденним і скупитися.

Вас також можуть зацікавити новини: