Церковне свято 26 серпня / pixabay.com

Святитель Тихон був з Новгородської губернії. Закінчив духовне училище, був прийнятий до семінарії, потім залишився там викладати грецьку мову, риторику і філософію. У 34 роки прийняв постриг з ім'ям Тихон. У 1759 році переведений до Тверської єпархії, там зведений в сан архімандрита. З 1762 року став єпископом Кексгольмським і Ладозьким. До 1769 року попросив звільнення за станом здоров'я і оселився в Задонському монастирі, там жив до кінця своїх днів. Мощі Тихона були знайдені нетлінними.

На честь святого сьогодні відзначається народне свято 26 серпня - Тихон Пристрасний.

Православне свято 26 серпня - день пам'яті мученика Іполита

Чоловік був доглядачем за темницями в Римі. Одного разу правитель Декій наказав йому мучити святого Лаврентія. Той став сповідатися, а Іполит, почувши це, увірував у Христа, потім поховав Лаврентія за християнським звичаєм.

Відео дня

Декій дізнався про це, викликав до себе Іполита і довго мучив його, змушуючи визнати язичницьких богів. Мученик продовжував прославляти Христа, в цьому його підтримували однодумці і годувальниця Конкордія. Іполита прив'язали до коней і повезли через все місто, так він і помер. Тіло Конкордії кинули в нечисте місце. Мощі їх обох зараз зберігаються в Римі.

Свято 26 серпня - день пам'яті Страсної ікони Пресвятої Богородиці

У 1641 році ікона з'явилася жінці, яка жила в Нижегородській губернії. Ікону перенесли до Москви, де біля Тверських воріт побудували церкву, а пізніше - монастир. Страсної ікона називається, тому що з боків зображені два ангела з знаряддями страстей Христових. 

Прикмети 26 серпня

Народні прикмети 26 серпня / depositphotos.com
  • густий туман над лісом - до хорошого врожаю грибів;
  • чути вночі ухання сови - до змін погоди;
  • дощ, а після нього - туман - до поганої погоди;
  • листя пожовкли - до заморозків.

Що сьогодні не можна робити

  • брехати і обманювати, інакше будуть неприємні наслідки;
  • працювати на землі - це принесе шкоду врожаю;
  • лихословити і піддаватися заздрості;
  • ходити в ліс за грибами.

Що можна робити 26 серпня

Наші предки в цей день прибирали в будинку, провітрювали сараї і льохи - готували приміщення до заготовок на зиму. Читали змови на сіно, розвішували по кутах сховища пучки з полину і будяків, димом обкурювали приміщення. 

Вас також можуть зацікавити новини: