Церковне свято 17 серпня / depositphotos.com

Свята мучениця Євдокія жила в IV столітті, була зі знатної римської сім'ї. Одного разу, потрапивши в полон перського царя, вона звернула в християнську віру багатьох перських жінок. За це Євдокію довго мучили, потім помістили в темницю. Після цього знову піддавали жорстоким тортурам, в кінці відрубали голову. 

У цей день, згадуючи преподобномученицю Євдокію, люди відзначають народне свято 17 серпня - Авдотья-Малинівка.

Яке сьогодні церковне свято - день пам'яті семи отроків Ефеських

Максиміліан, Іамвліх, Мартініан, Іоанн, Діонісій, Ексакустодіан (Костянтин) і Антонін жили за часів Декієва гоніння на християн і перебували на військовій службі. Вони не були рідними братами, але віра об'єднала їх. Імператор вимагав, щоб всі християни приносили жертву ідолам, але отроки відмовлялися, віддалялися в храм і несамовито молилися Богу. Незабаром пішли в печери, просячи у Христа благословення на подвиг. Правитель захотів убити їх голодом і спрагою, наказав закласти вхід в печеру, але Господь послав мученикам чудовий сон.

Відео дня

У V столітті, коли гоніння на християн скінчилися, з'явилися лжевчителя, які не вірили в Христа. Тоді він показав єретикам силу свою через отроків ефеських. Люди стали брати камені для побудови з тієї печери, де спали святі. Господь оживив їх і люди визнали християнську віру.

Один з отроків - Іамвліх - відправився в місто за їжею. Побачив хрест на головних воротах і здивувався. Він зрозумів, що немає знайомих йому людей і саме місто невпізнанне. Зібрався натовп, городяни стали розпитувати святого. Він розповів про гоніння, про те, що сталося з ними і попросив пройти в печеру. Начальник міста пішов за ним і побачив інших отроків. Сказав, що Господь таким чином дав знак людям про майбутнє воскресіння. Отроки схилили голови і заснули вже вічним сном.

Прикмети 17 серпня

Прикмети 17 серпня / фото УНІАН, Янош Немеш
  • тепла і суха погода - листопад буде сонячним;
  • дощ, вітер і хмари - чекайте холодного листопада;
  • погано спиться вночі - помоліться отрокам ефеським.

Що сьогодні не можна робити

  • торгувати і позичати гроші;
  • здійснювати будь-які угоди з нерухомістю.

Що можна робити 17 серпня

У цей день господині збирають малину, варять з неї варення, готують борошняні страви. Також 17 серпня можна збирати огірки, консервувати їх і квасити.

Вас також можуть зацікавити новини: