Яке свято 21 листопада / фото REUTERS

У цей день у світі відзначаються Всесвітній день вітання, Всесвітній день телебачення, Всесвітній день рибного промислу, День без музики, Всесвітній день пам'яті жертв дорожньо-транспортних пригод, Всесвітній день католицької молоді, Європейський день муковісцидозу.

В Україні - День гідності і свободи, День працівників сільського господарства, День десантно-штурмових військ ЗСУ, в Канаді - День Червоної рукавиці, в Британії - недільна неділя, в США - День Аласкаттало, День державності штату Північна Кароліна, День помилкового визнання, День начинки, День параду Матінки Гуски, в Німеччині - День поминання покійних, День народної жалоби, у Венесуелі - День студента, в Бангладеш - День Збройних сил, в Аргентині - День медсестри, в Італії - свято Діви Марії делла Салюте, в Бразилії - день гомеопатії, в Польщі - День соціального працівника, в Греції - День Збройних Сил.

Пам'ятні дати 21 листопада, річниці та події

21 листопада 1783 року відбувся перший в історії політ людей на повітряній кулі. Двоє французів піднялися на висоту 915 метрів в передмісті Парижа і успішно приземлилися через 25 хвилин.

Відео дня

У 1847 році на озері Мічиган згорів голландський пароплав "Фенікс". Загинули 240 осіб. 

У 1877 році Томас Едісон запатентував фонограф.

Читайте такожІменини 21 листопада: яке ім'я вибрати для дитини сьогодні і у кого імениниРано вранці 21 листопада 1916 року в Егейському морі затонув "Британік" - корабель-близнюк легендарного "Титаніка". Найбільше судно того часу, "Британік" був переобладнаний під госпіталь і брав активну участь у військових діях Першої світової війни. Він був одним з п'яти потоплених лайнерів компанії "Уайт Стар Лайн". "Британік" - госпітальне судно Його Величності, що будувався спочатку як пасажирський лайнер "Гігантик", був останнім із серії трьох лайнерів класу "Олімпік".

Він замислювався як заміна загиблому "Титаніку" і володів рядом удосконалень. Однак йому так і не вдалося опинитися на лінії Саутгемптон - Нью-Йорк, для якої він будувався. Замість цього лайнер відразу ж був реквізований британським Адміралтейством, яке переобладнало його в госпітальне судно. У цій якості "Британік" приймав на борт більше 3 тисяч пацієнтів. У листопаді 1915 року лайнер був зарахований до складу флоту і відправлений на Середземне море, де здійснив п'ять успішних рейсів в східне Середземномор'я і вивіз в цілому 15 тисяч солдатів Британської імперії.

21 листопада 1916 року, налетівши на німецьку міну в Егейському морі, лайнер "Британік" перекинувся і затонув всього за 55 хвилин. Завдяки добре організованій рятувальній роботі, з 1 136 поранених і членів команди, що знаходилися на палубі, загинула тільки 21 людина. Жертвами стали ті, хто не встиг зістрибнути з корми, що високо піднялася над водою, з все ще обертовими ходовими гвинтами. У 2000 році режисером Брайаном Тренчард-Смітом був знятий художній фільм "Британік".

Читайте такожМихайло день 2021: коли відзначається і що ні в якому разі не можна робитиУ 1934 році відбувся перший виступ Елли Фіцджеральд - американської співачки, однієї з найбільших вокалісток в історії джазової музики ("перша леді джазу", "перша леді пісень"), власниці голосу діапазоном в три октави, майстра скету і голосової імпровізації. Вона - 13-разовий лауреат премії "Греммі", лауреат Національної медалі мистецтв (США, 1987), президентської медалі Свободи (США, 1992), кавалер Ордена мистецтв і літератури (Франція, 1990) і багатьох інших почесних нагород. За свою 50-річну кар'єру випустила близько 90 альбомів і збірок — як сольних, так і створених у співпраці з іншими відомими джазовими музикантами.

У 2013 році сталося обвалення торгового центру Maxima в Ризі. В результаті катастрофи загинули 54 людини, в тому числі три рятувальники, отримали поранення 40 осіб.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 21 листопада вшановує пам'ять святого Михайла. Християни вважають його одним з семи архангелів (старших ангелів), Архістратигом небесного воїнства, покровителем людського роду. Інші назви свята: "Михайло", "Михайло Грязник", "Михайлівські відлиги", "Михайлівські грязі", "Дворовий". За традицією день пов'язують з початком зими.

Що сьогодні не можна робити

Не можна сваритися і підвищувати голос. Також не можна важко фізично працювати. Ще в цей день сняться віщі сни. Але, щоб вони збулися, не можна їх розповідати. 

Прикмети на 21 листопада

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • вранці іній - зима буде сніжною; 
  • вранці туман - до відлиги; 
  • день ясний - скоро прийдуть морози; 
  • йде мокрий сніг - весна буде дощовою. 

Іменини 21 листопада

Іменини у Гавриїла, Михайла, Рафаїла і Павла.

Читайте також: