Яке свято 26 жовтня / УНІАН

У цей день у світі відзначаються Свято приємних несподіванок, Всесвітня ніч виття на місяць, День інтерсекс-людей.

В Азербайджані - Свято граната, в США - День дислокації, День мула, День боротьби з фінансовими злочинами, День штату Теннессі, День пирога з фаршем, День гарбуза, День курячого стейка, в Греції, Румунії, Болгарії - День святого Дмитра Солунського, в Тунісі - День інженера, в Беніні - День Збройних сил, на малі - свято "Хрещення" пророка, на острові Кука - День Євангелія, в Індії - День приєднання, в Австрії - День Республіки.

Пам'ятні дати 26 жовтня, річниці та події

У 1856 році відкрилася залізниця Монреаль-Торонто.

Відео дня

У 1861 році німецький винахідник Філіп Рейс у Франкфурті продемонстрував свій винахід, який він назвав телефоном.

У 1863 році в Лондоні була заснована Англійська футбольна асоціація - перший у світі футбольний союз.

Читайте також2022 рік: високосний чи ні, чого чекати від цього рокуУ 1864 році у Франції та Англії Н.Телешову був виданий патент на проект пасажирського літака з паровим двигуном і повітряним гвинтом.

У 1892 році був спущений на воду дослідницький корабель Нансена "Фрам".

У 1900 році в Нью-Йорку була відкрита перша лінія метрополітену.

У 1956 було утворено Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ).

У 1962 році уряди Великої Британії та Франції підписали угоду про спільне створення надзвукового пасажирського літака - "Конкорд".

У 1965 році в Букінгемському палаці учасникам групи "The Beatles" були вручені ордена Британської імперії "за видатний внесок у справу процвітання Великобританії".

У 1999 році за пропозицією англійського прем'єр-міністра Тоні Блера лорди, що засідають у верхній палаті парламенту по праву народження, проголосували за скасування цього права, знищивши тим самим одну з основ британського парламентаризму - право лордів на спадкування крісла, що існувало майже 800 років.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 26 жовтня вшановує ікону Іверської Божої Матері. Їй молилися про позбавлення від різних напастей, про розраду в бідах, від пожежі, про примноження родючості землі. Іверська ікона Божої Матері, яка знаходиться на Афоні, прославилася своїми чудесами. Інші назви свята: "Короп", "Злата", "Злата-онучниця", "Банний побут". 

Що сьогодні не можна робити

Якщо підете в лазню, ні в якому разі не заходьте з натільним хрестом. В цілому, день важкий, вас можуть обдурити. Не виставляйте себе на показ і не розмовляйте з малознайомими людьми. Також бажано не гадати. Будьте обережнішими - 26 жовтня дуже легко захворіти. 

Прикмети на 26 жовтня

Народні прикмети сьогодні / фото ua.depositphotos.com

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • тьмяна і сіра зоря, а вітру немає - день буде теплим і ясним;
  • темно-синє небо - до опадів;
  • півні ввечері раптом почали кричати - до похмурої погоди.  

Іменини 26 жовтня

Іменини у Веніаміна, Злати, Коропа, Микити, Дмитра і Люціана.

Читайте також: