Ілюстрація \ REUTERS

Netflix показав документальний фільм "Диявол по сусідству" про українця Івана Дем'янюка, якого називали оператором газових камер у концтаборах на території Польщі.

Читайте такожДем'янюк переїхав у будинок престарілих на баварському курорті

Зняли стрічку ізраїльські режисери Деніел Сіван і Йоссі Блох, пише kp.ua. Фільм починається з подій 1985 року, коли Івана Дем'янюка, що мешкав разом з дітьми й онуками в Клівленді, дозволили депортувати до Ізраїлю. Головний герой фільму 30 років прожив у США, працював на заводі "Форд", відвідував українську церкву і навіть не мав жодного автомобільного штрафу.

Суд на Дем'янюком почався в 1987 році і відбувався у конференц-залі з посиленими заходами безпеки. Громадянин США давав свідчення українською мовою.

У другому епізоді суд продовжується, архівні зйомки змінюються коментарями учасників процесу – адвоката і одного з обвинувачів.

Третя серія фільму розповідає про експертизу, яка мала підтвердити або спростувати впевненість свідків у тому, що перед ними Іван Грозний. Четверта частина фільму присвячена промові Івана Дем'янюка в суді. Він говорив, що співчуває єврейському народу.