
Збовтати яєчню-бовтанку здається простою справою, але насправді ідеальні яєчні-бовтанки готуються складніше, ніж здається. У кухарів і домашніх кулінарів є свої прийоми, проте фермерка Ліндсі Честейн поділилася несподіваною порадою з виданням The Takeout.
Вона порекомендувала використовувати лимонну кислоту, яка, за її словами, робить бовтанку більш повітряною, послаблюючи білкові зв'язки й утримуючи більше пари.
Підійдуть лимонний сік, оцет або винний камінь (виннокам'яна кислота). Але Честейн також попередила: "Сильніші кислоти - наприклад, цитрус і лайм - змінять колір і смак яєць. Смак іноді виходить приємним, але колір - менш апетитний. Лимонний сік - найкращий варіант".
Якщо використовувати правильну пропорцію, більша частина лимонного смаку випаровується під час готування, і ви отримуєте найпишнішу бовтанку, яку коли-небудь куштували. Кількість соку залежить від виду і кількості яєць. На кожні два-три курячих яйця, одне-два качиних або 15 перепелиних використовуйте чверть лимона. Для великих яєць, наприклад гусячих, на одне яйце може знадобитися половина лимона. Збийте кислоту разом із сирими яйцями в мисці - при цьому не потрібно відмовлятися від молока, спецій або будь-яких добавок. Якщо лимонного соку буде занадто багато, яйця вийдуть надто кислими або водянистими.
Інші секрети ідеальної базіки
Крім лимонного соку, є й інші поради. Честейн зізнається: вона любить додавати трохи молока і готувати яєчню повільно і на слабкому вогні. Техніка Ентоні Бурдена для максимально пишної бовтанки - акуратно переміщати яйця по сковороді у формі вісімки.
До інших професійних порад, які допоможуть опанувати "найскладнішу страву", належать:
- солити яйця перед смаженням (як і лимон, сіль допомагає зруйнувати білки, роблячи текстуру ніжнішою);
- додавати сметану для вершковості та легкої кислотності;
- готувати на сильному вогні не довше 30 секунд, потім вимкнути плиту і довести страву залишковим теплом.
Знаменитий шеф Томас Келлер просіює збиті яйця через сито перед тим, як перелити їх на пательню, а за секунду до готовності втручається крем-фреш.
Можна також використовувати різні кухонні інструменти, щоб отримати максимально повітряну бовтанку - наприклад, вінчик-балон. Збивайте яйця таким віночком, щоб наситити їх повітрям, і готуйте із силіконовою або гумовою лопаткою, яка допомагає легко переміщати масу сковородою та втручатися з добавками.
Інші цікаві новини про приготування яєць
Раніше УНІАН повідомляв, як посмажити яйця, щоб вони не прилипли до сковороди. Одне з рішень, які пропонують кухарі, смажити яйця у воді. Інші радять взагалі відмовитися від сковороди на користь мікрохвильовки. То що ж робити?
Крім того, ми також розповідали, як легко почистити яйця. Точніше - як зробити так, щоб згодом, після варіння яєць, ви могли їх легко почистити. Така порада вам точно стане в пригоді.