Новинки в кінотеатрах і онлайн з 14 грудня / колаж УНІАН, скріншоти

"Анатомія падіння", "Виживуть тільки коханці" та "Щедрик": що нового в кінотеатрах і онлайн

09:05, 14.12.2023
10 хв.

Цього тижня в український прокат виходять фільм-переможець Канн 2023, юридична драма "Анатомія падіння", друга частина костюмованого пригодницького екшна "Три мушкетери" та ще кілька новинок. Кіногурманів же порадують ретроспективні покази стильного романтичного хорору "Виживуть тільки коханці" від режисера Джима Джармуша. Тим часом, онлайн вийдуть українська історична драма "Щедрик", мультфільм "Втеча з курника 2" та різдвяний комедійний екшн "Сімейний план". Про усі кіноновинки тижня читайте в огляді УНІАН.

УНІАН підготував традиційну добірку кіноновинок тижня – як в кінотеатрах, так і онлайн.

Анатомія падіння

Anatomie d'une chute (Франція, 2023, трилер/драма/кримінал)

В центрі сюжету стрічки – письменниця Сандра, яка живе зі своїм чоловіком та сином з порушеннями зору в французьких Альпах. Коли чоловік таємничим чином помирає, жінку звинувачують у вбивстві. Вона всіляко заперечує провину, але слідство відкриває все більше підозрілих обставин їхнього сімейного життя. І навіть у сина з’являються сумніви в невинуватості матері.

Головну роль в "Анатомії падіння" виконала одна з найкращих європейських акторок сучасності німкеня Сандра Гюллер ("Тоні Ердман", "Між рядами", "Мюнхен", "Зона інтересів"), яка за свою роботу в фільмі вже зібрала цілу низку престижних нагород. Зокрема, у минулі вихідні її визнали найкращою європейською акторкою року.

Загалом, "Анатомія падіння" вже встигла заробити славу одного з найкращих фільмів року. У травні 2023 року фільм здобув "Золоту пальвову гілку" Каннського кінофестивалю 2023, і таким чином його режисерка Жюстін Тріє стала лише третьою в історії жінкою, яка перемогла на головному кінофестивалі світу за всю його 84-річну історію.

Також фільм став справжнім тріумфатором цьогорічної премії Європейської кіноакадемії – він отримав аж шість нагород.

Крім того, "Анатомія падіння" потрапила до топ-5 найкращих фільмів року за версією IMDb.

Нині рейтинг фільму на IMDb становить 7,9 балів із 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 96% схвалення від критиків з відзнакою "Сертифікована свіжість" та 91% схвалення від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти оцінили фільм в 86 балів зі 100 з позначкою "Обов'язкове до перегляду", а широка аудиторія – в 8,1 бал з 10, що в обох випадках відповідає характеристиці "всезагальне визнання".

Цікаві факти про фільм читайте в нашому окремому матеріалі.

Три мушкетери: Міледі

Les trois mousquetaires: Milady (Франція, 2023, пригоди/екшн)

Фільм є другою частиною кінодилогії, створеної за мотивами роману Олександра Дюма "Три мушкетери" – перший фільм "Три мушкетери: Д’Артаньян" вийшов навесні 2023 року. Обидві частини зняв французький режисер Мартен Бурбулон ("Ейфель", "Розлучення по-французьки").

Цього разу Д'Артаньян буде змушений об'єднати зусилля з Міледі, щоб врятувати Констанцію, яку викрали на його очах. Але коли було оголошено війну і Атос, Портос та Араміс вже пішли на фронт, жахлива таємниця з минулого почала руйнувати всі старі союзи. У міру того як король все більше й більше потрапляє під контроль кардинала Рішельє, д'Артаньян і мушкетери стають останніми бастіонами перед хаосом. Їх, втягнутих у змову, доля ставить перед жахливим запитанням: чи доведеться їм пожертвувати тими, кого вони люблять, щоб завершити свою місію?

Як і в першій частині, роль Міледі виконала Єва Грін ("Мрійники", "Останнє кохання на Землі", "Похмурі тіні", "Дім дивних дітей Міс Сапсан"). До ролі д'Артаньяна повернувся Франсуа Сівіль ("Він і вона"), Венсан Касель ("Доберман", "Незворотність", "Транс") знову зіграв Атоса, Ромен Дюріс ("Ейфель", "Королівство тварин") – Араміса, а Піо Мармай("Ніжність", "Щось не так з тобою") – Портоса. Луї Гаррель ("Мрійники", "Молодий Годар") повторив роль короля Людовика XIII, Вікі Кріпс ("Поганий сусід", "Корсаж") – королеви Анни Австрійської, а Ерік Руф ("Офіцер і шпигун") – кардинала Рішельє. Джейкоб Форчун-Ллойд (серіали "Тіла", "Ферзевий гамбіт") знову зіграв герцога Бекінгема, а Ліна Кудрі ("Французький вісник") – Констанцію.

Прем'єра фільму відбулася в листопаді 2023 року на Festival Varilux de Cinema Francês в Ріо-де-Жанейро і він отримав доволі непогані відгуки. Нині рейтинг фільму на IMDb становить 7,5 балів із 10.

Виживуть тільки коханці

Only Lovers Left Alive (США, 2013, жахи/мелодрама/драма)

В центрі сюжету цього дуже стильного фільму – двоє тендітних вампірів-аристократів Адам та Єва, які закохані один в одного вже багато століть. Вони не вбивають людей заради харчування, а натомість насолоджуються вічністю – проводять час вдвох, пишуть музику та медитують. Однак все змінюється з приїздом молодшої сестри Єви Ави – вампірки, що так і не змогла приборкати свою дикість.

Головні ролі у фільмі виконали володарка премії "Оскар" Тільда Свінтон ("Орландо", "Пляж", "Доктор Стрендж", "Суспірія") та зірка Marvel Том Гіддлстон (франшиза "Тор", серіал "Локі").

Також у стрічці зіграли Міа Васіковська ("Аліса в країні чудес", "Клуб Зеро"), Джон Герт (франшиза "Гаррі Поттер", "Чужий", "Меланхолія"), Джефрі Райт ("Бетмен" Метта Рівза, франшиза "Голодні ігри"), Антон Єльчин ("Зоряний шлях", "Ніч страху") та інші.

Режисером фільму виступив п'ятиразовий призер Каннського кінофестивалю Джим Джармуш ("Мрець", "Патерсон", "Ніч на землі").

Саундтрек до фільму отримав нагороду на Каннському кінофестивалі 2013 року, де відбулася його світова премʼєра. Його написав голландський композитор-мінімаліст Йозеф ван Віссем. Також у фільмі звучить музика гурту Джима Джармуша SQÜRL та ліванської виконавиці Ясмін Хамдан.

Нині рейтинг фільму на IMDb становить 7,2 бали із 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 86% схвалення від критиків з відзнакою "Сертифікована свіжість" та 75% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти оцінили фільм в 79 балів зі 100, а широка аудиторія – в 7,5 балів з 10, що в обох випадках відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Цікаві факти про фільм читайте в нашому окремому матеріалі.

Погані гноми. Різдвяний розгром

There's Something in the Barn (США, Фінляндія, Норвегія, 2023, комедія)

В центрі сюжету фільму – родина, яка нарешті зібралась на свята до казкової засніженої Норвегії, щоб провести найкращі дні року в затишному будиночку. Батько вирішив прикрасити все довкола святковою ілюмінацією, дівчата – підготувати музику для запальних танців, а малий – дослідити закинутий амбар. Однак несподівано з’ясувалось, що там живуть амбарні гноми – милі створіння, в яких, втім, є перелік суворих правил: ніякого яскравого світла, ніяких гучних звуків і жодних перестановок.

Режисером фільму виступив Маґнус Мартенс, який до цього працював над серіалами "Бійтеся ходячих мерців", "Люк Кейдж", "Банші" та іншими.

Нині рейтинг фільму на IMDb становить 5,7 балів з 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 78% схвалення від критиків та 56% від глядачів.

Ідеальна ілюзія

Perfetta illusione (Італія, 2022, мелодрама)

Головний герой фільму Тоні працює в спа-центрі та готується до підвищення, але його звільняють через непорозуміння. Він вирішує приховати це від дружини та випадково знайомиться з молодою та багатою К'ярою, яка пропонує влаштувати його до арт-галереї. Тоні завжди мріяв стати художником і тепер має вирішити, на що готовий задля виконання мрії, адже у К'яри на нього свої плани.

Нині рейтинг фільму на IMDb становить 6,2 бали з 10.

Щедрик

Carol of the Bells (Україна, Польща, 2022, драма/історичний)

Події фільму розгортаються на початку Другої світової війни, а в центрі сюжету – три родини, які живуть під одним дахом. Українська, єврейська та польська сім’ї однаково відчули на собі утиски як Третього Рейху, так і карального режиму СРСР. У безвиході поневолення українська родина приймає до себе дітей, батьки яких стали жертвами окупантів, та самовіддано оберігає їх, наче власну донечку Ярославу. Дівчинка понад усе мріє примирити увесь світ завдяки українському "Щедрику", який намагаються стерти з її пам'яті. Та слова святкової пісні ведуть до світла у суцільному мороці німецького та радянського поневолення.

Режисером фільму виступила Олеся Моргунець-Ісаєнко ("Депортація 44-46", "Грубешівська операція"), а головні ролі у фільмі виконали Яна Корольова, Поліна Громова, Євгенія Солодовник, Христина Ушицька, Йоанна Опозда, Андрій Мостренко, Томаш Собчак та інші.

Фільм був готовий до випуску ще у 2021 році, а його світова прем'єра відбулася у березні 2022 року. Після цього стрічка проїхалася низкою кінофестивалей, а в широкий український прокат вийшла лише в січні 2023 року.

Нині у "Щедрика" на IMDb доволі висока оцінка 8 балів з 10.

Фільм стане доступний в українському сегменті Netflix з 13 грудня 2023 року.

Втеча з курника: Світанок наггетсів

Chicken Run: Dawn of the Nugget (США, Велика Британія, Франція, 2023, комедія/пригоди/анімація)

Фільм є продовженням однойменної хітової анімаційної комедії 2000 року. Успішно здійснивши небезпечну втечу з ферми місис Твіді, курка Джинджер нарешті здійснила свою мрію – мирний острів-притулок для всієї зграї курок, далеко від небезпек людського світу. Але повернувшись на материк, все куряче плем'я стикається з новою жахливою загрозою.

Головних героїв у фільмі озвучили Тенді Ньютон ("Світ Дикого Заходу"), Захарі Лівай ("Шазам!") та Белла Рамзі ("Гра престолів", "Останні з нас").

Режисером фільму виступив Сем Фелл ("Змивайся", "Пригоди Десперо", "Паранорман").

Прем'єра фільму відбулася 14 листопада 2023 року на BFI London Film Festival, він отримав скоріше позитивні відгуки.

Нині рейтинг фільму на IMDb становить 7,3 бали із 10, тоді як на Rotten Tomatoes він отримав 79% схвалення від критиків та 88% від глядачів. Тим часом, на Metacritic кіноексперти оцінили фільм в 62 бали зі 100, що відповідає характеристиці "в цілому позитивні відгуки".

Для української аудиторії фільм стане доступний на Netflix з 15 грудня 2023 року.

Сімейний план

The Family Plan (США, 2023, екшн/комедія)

Головний герой фільму Ден Морган – на вигляд звичайний сім’янин, але колись він був найстрашнішим убивцею у світі. Коли його минуле нарешті наздоганяє його, Ден бере свою родину в "дорожню подорож" до Лас-Вегаса, щоб він міг протистояти людині, яка хоче його смерті, намагаючись зберегти своє старе життя в таємниці від дружини та дітей.

Головні ролі у фільмі виконали Марк Волберг ("Ночі в стилі бугі", "Відступники", "Незвідане", франшиза "Трансформери") та Мішель Монаган (франшиза "Місія нездійсненна", серіал "Справжній детектив").

Фільм стане доступний на Apple TV+ з 15 грудня 2023 року.

***

Крім того, ви можете подивитися фільми, що вийшли в попередні тижні (в тому числі "Вонка" з Тімоті Шаламе), та найцікавіші серіали грудня 2023 року – цього тижня на Netflix вийдуть фінальні шість епізодів хітового біографічного серіалу "Корона, тоді як на Prime Video відбудеться прем'єра другого сезону екшн-серіалу "Річер".

Марина Григоренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся