Кадр з фільму "Анатомія падіння" / фото Arthouse Traffic

14 грудня 2023 року в українських кінотеатрах розпочнуться покази фільма-переможця Каннського кінофестивалю 2023 року, юридичної драми "Анатомія падіння" (Anatomie d'une chute) французької режисерки Жюстін Тріє.

В центрі сюжету стрічки – письменниця Сандра, яка живе зі своїм чоловіком та сином з порушеннями зору в французьких Альпах. Коли чоловік таємничим чином помирає, жінку звинувачують у вбивстві. Щоб виправдати себе, їй доведеться покласти під мікроскоп суддів і присяжних усе їхнє сімейне життя. 

Напередодні премʼєри УНІАН спільно з кінокомпанією "Артхаус Трафік" зібрав пʼять причин, чому варто побачити цей фільм на великих екранах в грудні.

Причина 1 – акторка в головній ролі

Головну роль у фільмі виконала володарка "Срібного ведмедя" Берлінале та премії Європейської кіноакадемії Сандра Гюллер – зірка фільмів "Мюнхен. На порозі війни" та "Тоні Ердманн".

Кадр з фільму "Анатомія падіння" / фото Arthouse Traffic

Цього року акторка представляла в Каннах одразу дві стрічки: крім "Анатомії падіння" вона також зіграла в "Зоні інтересів" Джонатана Ґлейзера, що отримав другу за значущістю нагороду фестивалю – Ґран-прі. 

Причина 2 – зимова атмосфера 

Події фільму розгортаються в засніжених Альпах. Різдво у цій історії не святкують, але коли ще дивитися на такі краєвиди, що заворожують. 

Причина 3 – високі рейтинги

Стрічка отримала переважно позитивні відгуки як від міжнародних критиків, так і від глядачів. 

Нині рейтинг фільму на платформі IMDb складає 7,9 балів із 10. При цьому фільм посів п'яту сходинку в топі найкращих фільмів року за версією IMDb.

В соціальній мережі для закоханих у кіно Letterboxd фільм отримав оцінку 4,2 бали з 5, як, наприклад, культові стрічки "Малголленд Драйв" Девіда Лінча чи "Любов" Міхаеля Ганеке. 

Кадр з фільму "Анатомія падіння" / фото Arthouse Traffic

На Rotten Tomatoes "Анатомія падіння" отримала 96% схвалення від критиків із відзнакою "Сертифікована свіжість", яка присуджується фільмам із найкращими рецензіями. Глядачі оцінили фільм на 90%.

На сайті Metacritic кіноексперти оцінили фільм в 86 балів зі 100 з позначкою "Обовʼязково до перегляду", а широка аудиторія – в 8,3 бали з 10, що в обох випадках відповідає характеристиці "всезагальне визнання".

Причина 4 – тема жінки 

У центрі сюжету успішна жінка, яка пише книги, що стають бестселерами. Її ніби засуджують за те, що вона професійно більш реалізована, ніж її чоловік – письменник у кризі.

Кадр з фільму "Анатомія падіння" / фото Arthouse Traffic

Режисерка порушує важливі питання про місце жінки в європейському суспільстві: чи погана вона матір, якщо уроки з сином вчить батько, та чи має вона придушувати свої таланти, щоб не стати кращою за свого партнера?

Причина 5 – перемога в Каннах

Головна причина хоч раз подивитися цей фільм на великому екрані – така значуща у світі кіно перемога. Каннський кінофестиваль входить в трійку найпрестижніших кіноподій Європи на рівні з Венеційським кінофестивалем і Берлінале. 

Кадр з фільму "Анатомія падіння" / фото Arthouse Traffic

За історію його існування жінка отримала головну нагороду лише втретє. До Жюстін Тріє її вигравали Джейн Кемпіон в 1999 році за фільм "Піаніно" та Джулія Дюкорно у 2021 році за "Титан".

Вас також можуть зацікавити новини: