Кадр з фільму "Голодні ігри: Балада про співочих пташок і змій" / фото Adastra Cinema

16 листопада 2023 року в український прокат виходить одна з найочікуваніших прем'єр цієї осені – підліткова екшн-антиутопія "Голодні ігри: Балада про співочих пташок і змій" (The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes). Це продовження хітової серії фільмів з Дженніфер Лоуренс, що зібрали мільярди доларів в прокаті та отримали схвальні відгуки як від глядачів, так і від критиків.

УНІАН разом з Adastra Cinema розглянув 10 аргументів, чому варто подивитися новинку.

1. Продовження найуспішнішої антиутопії ХХІ сторіччя

Станом на 2014 рік тільки в США було продано понад 65 мільйонів копій книжкової трилогії "Голодні ігри", за мотивами якої і була знята франшиза. На сьогодні книги серії продаються в 56 країнах 51 мовою. 

Трилогія була екранізована компанією Lionsgate у період з 2012 по 2015 роки. Чотири стрічки серії зібрали на той момент 3 мільярди доларів, і ця сума продовжує зростати.

Все це робить "Голодні ігри" однією з найуспішніших франшиз за всю історію, а її культурний вплив відчувається по всьому світі й досі.

2. Вічна тема перетворення людини на монстра

Тема перетворення добрих чи хоча б звичайних людей на лиходіїв з'явилася одночасно з народженням літератури, і саме зараз ця тема як ніколи актуальна.

Головний герой приквелу "Голодних ігор" – 18-річний Коріолан Сноу, який через кілька десятиліть перетвориться на жорсткого диктатора Панему, на руках якого смерті мільйонів людей. 

Кадр з фільму "Голодні ігри: Балада про співочих пташок і змій" / фото Adastra Cinema

На момент проведення перших ювілейних Голодних ігор Сноу представлений як розумний, травмований та чуйний юнак. Йому близькі такі почуття, як любов, повага та турбота. Але амбіції та жорстокий світ Панему зроблять з молодого та прекрасного Сноу справжнього монстра.

3. Алюзія на справжні диктатури

Сьюзан Коллінз при написанні книг надихалась світом гладіаторських боїв та Стародавнього Риму. Але справжнім гачком, на який підсадили читачів та глядачів по всьому світу, є те, що Панем з кожним роком все більше схожий на сучасні диктатури. 

Так, з одного боку, глядачі у захваті від екшену та інтриг, а з іншого – впізнають у героях та у світі на екрані реальні події.

4. Реалістичний вигаданий світ 

Особливо шокуючі паралелі між світом Панему та сучасним світом можна провести під час подій фіналу оригінальної трилогії. Саме у "Переспівниці" глядачі побачили, як насправді працює пропаганда, як люди роблять бізнес на стражданнях та як війна на виживання впливає на кожне рішення людини. 

Всесвіт "Голодних ігор" – це антиутопія, дія якої відбувається в Панемі, північноамериканській країні, що складається з багатого Капітолію та 13 районів різного ступеня бідності. Щороку діти з перших 12 округів відбираються за допомогою лотереї для участі в обов'язковому смертельному матчі  під назвою "Голодні ігри", що транслюється на ТБ. 

5. Картинка

Над виробництвом усіх стрічок серії "Голодні ігри" працювали найкращі фахівці. Нову частину зняв режисер та кліпмейкер Френсіс Лоуренс, який також зняв три з чотирьох попередні фільми серії та кінохіти "Констянтин", "Я – Легенда", "Води слонам" та "Червоний горобець".

Кадр з фільму "Голодні ігри: Балада про співочих пташок і змій" / фото Adastra Cinema

Навіть якщо ви не дивилися стрічки Лоуренса, то ви точно бачили його кліпи. Він справжній класик відеопродакшену, який працював зі справжніми легендами: Брітні Спірс (I am slave 4U, Circus), Леді Гага (Bad Romance), Beyonce (Run the world (Girls), Backstreet Boys (The Call), Pussycat Dolls (Buttons), Гвен Стефані (What you waiting for), Дженніфер Лопес (Jenny from the block), Aerosmith (I Don't Want to Miss a Thing) та сотні інших.

На глядачів чекає неймовірна за рівнем робота постановників, операторів, дизайнерів та спеціалістів з візуальної графіки.

6. Молоді зірки

Персонажі з оригінальних "Голодних ігор" у виконанні Дженіфер Лоуренс (Катніс Евердін), Ліама Хемсворта (Гейл Хауторн) та Джоша Хатчерсона (Піта Меларк) назавжди залишилися у сердцях фанатів серії.

Цілком можливо, що така доля спіткає і виконавців головних ролей у приквелі – Тома Бліта (молодий Коріолан Сноу) та Рейчел Зеглер (Люсі Грей Берд, перша "Переспівниця"). Критики, які вже подивилися картину, заявили, що хімія між головними героями в рази краща, ніж між любовним трикутником оригінальних стрічок. 

Кадр з фільму "Голодні ігри: Балада про співочих пташок і змій" / фото Adastra Cinema

Також Бліта (серіал "Біллі Кід") хвалять окремо за драматичний талант та можливість продемонструвати шлях від звичайного юнака до жорстокого, хитрого та амбітного диктатора Панему. 

Тим часом, зірку "Вестсайдської історії" Зеглер хвалять за музичні номери, від яких "у глядачів йдуть мурахи по шкірі". 

7. Другорядні персонажі у виконанні найкращих акторів сучасності

Автора ідеї створення смертельних ігор на виживання Каски Хайботтома у новій картингі грає Пітер Дінклейдж ("Гра престолів", "Три білборди за межами Еббінга, Міссурі", "Люди X: Дні минулого майбутнього", "Аферистка"), який має в своєму арсеналі премії "Еммі" та "Золотий Глобус". 

Кадр з фільму "Голодні ігри: Балада про співочих пташок і змій" / фото Adastra Cinema

Роль головної антагоністки грає осокорівська лауреатка Віола Девіс, яку глядачі могли побачити в таких кінохітах, як "Прислуга", "Загін самогубців", "Вдови", "Королева-воїн" та "Як уникнути покарання за вбивство".

Кадр з фільму "Голодні ігри: Балада про співочих пташок і змій" / фото Adastra Cinema

Також у фільмі задіяні Хантер Шефер ("Ейфорія") та Джейсон Шварцман (майже всі фільми Веса Андерсона).

8. Мода

Модний світ "Голодних ігор" – одна з головних фішок франшизи. Цей світ органічно поєднує в собі модні тенденції різноманітних епох та течій: Стародавній Рим, 20-ті роки 20 сторіччя, стімпанк, гламур та робочий стиль. Все це в світі Панему об'єдналося в одному божевільному плавильному котлі.

Кадр з фільму "Голодні ігри: Балада про співочих пташок і змій" / фото Adastra Cinema

Але мода у світі "Голодних ігор" відображає не тільки соціальні ролі персонажів, але й демонструє, як несправедливо накоплені та розподілені блага спотворюють людей.

9. Музика

Володар премій  "Еммі", "Греммі" та дев'ятикратний номінант на премію "Оскар" Джеймс Ньютон Говард є автором саундтреку до усіх п'ятьох стрічок саги "Голодні ігри". Його музика – справжня окраса стрічки, а пісня, яка у нас відома під назвою "Дерево страстей", стала справжнім культурним символом боротьби з тиранією та виконувалась на акціях протесту в багатьох країнах світу. 

10.Фінал

Приквел "Голодних ігор" – "Балада про співочих пташок і змій" визнаний критиками та глядачами найкращою та найдорослішою книгою у серії. Нехай вас не лякають молоді головні герої, які змушені приймали надскладні рішення та виживати у світі, який став вже дуже схожий на наш. Як і в житті, в світі Капітолію все завершується несподівано і не завжди "хеппі ендом".

Вас також можуть зацікавити новини: