На рішення Галини взяти участь у «Голосі країни» вплинули розмови з її менеджером Анастасією, яка давала співачці поради / фото з особистого архіву Галини Куришко

Галина Куришко: В стилі фольк можна заспівати навіть "Вечірочку" Монатіка

11:00, 21.03.2021
6 хв. Інтерв'ю

Учасниця «Голосу країни» Галина Куришко розповіла УНІАН про стосунки та конкуренцію між учасниками шоу, бабусю-фольклористку та свої творчі амбіції після пісенного конкурсу.

Ви давно мріяли виступити в «Голосі країни», але раніше не брали участі у відборах. Чому наважилася цього року?

Сама про це задумувалася, але не можу конкретно пояснити. Можливо, вплинув карантин та розмови з моїм менеджером Анастасією, яка давала поради щодо наступних кроків та пісень. Ми з нею багато спілкувалися про це.

Мабуть, Богу було так завгодно, бо на все свій час. Тепер прийшов мій, тому виникло бажання рухатися далі.  

Відео дня

Раніше розповідали, що вам комфортно співати в дуеті тільки з сестрою. Що можете сказати про батл з Анною Берайї? Чи задоволені виступом, чи змогли повністю розкритися?

Мені пощастило з напарницею. Вона хороша, мила та приємна дівчина. Конкуренції між нами не відчувалося, ми добре спілкуємося. Але, так, я не розкрилася. В сольному виступі ти можеш проявити себе на сто відсотків, а тут треба десь трошки стриматися, підлаштуватися. Тому батл - це непросто.

Загалом все було добре. Номер гарний, більшості сподобалося. Якісь можливі негативні моменти є в усьому, це нормально.

Під час батлу ви виконували пісню Наді Дорофеєвої «Gorit» в стилі українського фольклору. Які ще сучасні пісні було б цікаво виконати в народній інтерпретації?

Мені подобається говорити, що фольклор - це чиста та прозора джерельна вода. З цієї води можна приготувати будь-які напої - інші музичні стилі. Фольклорна пісня - це база та основа. А фольклорний спів - мистецтво володіти голосом. Тому я впевнена, що так заспівати можна будь-яку пісню.

Співачці подобається говорити, що фольклор - це чиста та прозора джерельна вода / фото з особистого архіву Галини Куришко

Пісню Монатіка «Вечірочка»?

Мені здається, можна. Бо будь-яку пісню можна, треба лише гарно продумати. Поєднавши фольк з різними стилями, поп чи навіть рок, вийде цікава інтерпретація. Взагалі фольклор, наші українські пісні - це необмежене поле для творчості. І зараз це дуже актуально. Українці мають бути щасливі, що наша культура настільки багата. Ми маємо усвідомити свою самобутність в Європі та ставити себе на високий рівень.

Чи варто очікувати вашого автентичного виконання пісень вже інших тренерів - Тіни чи Монатіка? Ви готові до цього?

Я готова до експериментів і думаю, вони будуть. Залюбки виконала б будь-яку пісню тренерів. Єдине, хочеться все-таки бути Галиною Куришко та мати своє «я». Все одно автентика, фольклор - це для мене найближче. Хочу залишитися у своєму, не губитися.

Які у вас стосунки з іншими учасниками, з кимось здружилися?

Здружилася з багатьма учасниками, в тому числі з інших команд. Ми зідзвонюємося, переписуємося. Думаю, наша дружба буде надовго.

А як бути з конкуренцією?

За інших учасників говорити не можу. Можливо, всередині когось є це відчуття. Але, на мій погляд, особливої конкуренції поки не відчувається. Можливо, про конкуренцію ще зарано говорити. Я взагалі не конкурую ні з ким. Прагну просто гідно виступати, як на концерті. Там виходиш і даруєш людям емоції, не думаючи, як зараз оцінять. Треба не про оцінку думати, а насолоджуватися та співати для людей.

Ви керуєте дитячим фольклорним колективом. Чи багато дітей демонструють інтерес до народної пісні? Чи переважно це рішення батьків - відправити дитину в такий колектив?

Звичайно, в наш час молодь, в основному, полюбляє трошки іншу музику. Але я зацікавлюю дітей своїм прикладом та досвідом. Маю певний авторитет у моїй місцевості, бо раніше була солісткою філармонії. Діти до мене йдуть. Тішить, що маю маленьких цінителів своєї української культури. Звісно, і батьки так само долучають дітлахів. Всі ці фактори впливають.

Особливої конкуренції на проекті «Голос країни» Галина Куришко поки не відчуває / фото з особистого архіву Галини Куришко

На мою думку, варто було б більше приділяти увагу фольклору на телебаченні та радіо. Можливо, тоді б діти та молодь більше б цінували, хотіти долучатися та співати.

Ви розповідали про свою бабусю Ганну Петрівну, співачку, носія фольклору. Про вашу сім’ю журналісти пишуть: «Музичний талант у Куришків передається генетично». Ваш син проявляє інтерес до фольклорних пісень?

Він має гарний слух та музичний ритм. Він - моя копія. Але тяжіння до музики у нього немає, а я не змушую. Якщо так треба, можливо, бажання займатися музикою прийде до нього пізніше. Поки він, як більшість хлопчиків, цікавиться спортивними секціями.

Репертуар вашої бабусі налічував дві сотні різножанрових пісень. Яка пісня у неї була найулюбленішою?

Особливо вона любила гарну ліричну пісню «Ой вийду я, вийду». Я так само її люблю і співаю. Улюбленим жанром бабусі були тужливі ліричні балади. Вона була автентична виконавиця, жодного разу не виконувала пісню однаково. Форма лишалася, але вона завжди багато імпровізувала.

Яку музику ви слухаєте?

Я меломан та люблю різні стилі у музиці. Надихаюся різними жанрами. Головне, щоб музика була професійна. Люблю легкі, польотні пісні, в яких немає агресії. Це і Монатік, і Надя Дорофєєва, і Тіна Кароль, і Олег Винник. Звісно, мені подобається багато фольклорних гуртів. Той самий Go-A, YUKO, KHAYAT.

Галина Куришко - меломан та любить різні стилі в музиці / фото з особистого архіву Галини Куришко

Які ваші амбіції поза «Голосом країни»? Можливо, мрієте випустити збірку, організувати сольний концерт чи заспівати дуетом з Олегом Винником?

Хотілось би всього, що ви назвали (сміється). Розумію, що «Голос країни» і весь цей творчий процес закінчиться. Але мені хотілось би отримати підтримку своєї творчості. Бо вона потрібна країні. Люди нині потребують душевних українських пісень. Це є в душі кожного українця, а я хочу ще додати. Знаєте, чому народні автентичні пісні завжди актуальні? Бо вони ніколи не писалися «на замовлення». Це пісні з життя. І люди завжди їх любитимуть.

Ірина Петренко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся