Результати голосування за номінантів оголосять 7 лютого / фото УНІАН

Українську картину «Атлантида» Валентина Васяновича та частину кінопроекту «Дау. Наташа» німецько-українсько-британського виробництва режисера Іллі Хржановського рекомендували номінувати на Премію Європейської кіноакадемії.

В цілому в першу частину лонг-листа рекомендованих до номінації на головну кінопремію Європи увійшли 32 картини. Результати голосування за номінантів оголосять 7 листопада на Севільському кінофестивалі, а 33-а церемонія нагородження переможців European Film Awards відбудеться 12 грудня в столиці Ісландії Рейк'явіку.

«Дау» Іллі Хржановського, який увійшов до числа кращих проектів Міжнародного кіноательє Каннського кінофестивалю, досліджує природу тоталітарної влади та способи взаємодії особистості з нею через біографію радянського фізика Льва Ландау. Кінопроект «Всесвіт «Дау» складається з 700 годин киноматериала: 14 фільмів, 3 серіалів, безлічі відеоперформансів і наукових фільмів. Велика частина зйомок пройшла у 2007-2018 рр. в Харкові на спеціально відбудованому знімальному майданчику в 12 000 квадратних метрів, що стала найбільшою в Європі.

Відео дня

Ілля Хржановський потрапляє в лонг-лист премії Європейської кіноакадемії вже вдруге: у 2004 році його фільм «4» також був рекомендований до номінації. Дебютну режисерську роботу Хржановського тоді відзначили безліччю міжнародних нагород, в тому числі одним з головних призів Роттердамського кінофестивалю.

Своєю чергою «Атлантида» Васяновича осмислює збройний конфлікт на Донбасі через постапокаліптичну розповідь. Український солдат Сергій, який потерпав від посттравматичного синдрому, намагається знайти новий сенс існування в умовах війни, яка завершилася у 2024 році. Війна закінчена, Донбас малопридатний для відновлення, але боротьба починається знову - тепер з травмами минулого.

Премія Європейської кіноакадемії - щорічна премія Європейської академії кіно, європейський аналог «Оскара». Академія об'єднує 3800 експертів і професіоналів європейської кіноіндустрії. Премія присуджується з 1988 року у 23 категоріях, серед яких головна - «Кращий фільм».